Poljska smanjuje školsko gradivo :: zoricakusmuk.info ::

Poljska smanjuje školsko gradivo


Nova poljska vlada želi da smanji školsko gradivo za oko 20 odsto jer smatra da su nastavnici i učenici preopterećeni obimnim nastavnim programom.

Ministarka obrazovanja Barbara Novacka je tokom posjete školi u gradu Mislovice rekla da se konsultuje sa stručnjacima o tome kako da se smanji nastavni plan i program, koji bi počeo da se primjenjuje u srednjim školama od naredne školske godine, 1. septembra.

"Smanjenje količine gradiva bi omogućilo nastavnicima i učenicima da obrađuju gradivo mirnije i detaljnije, što bi rezultiralo efikasnijim obrazovanjem", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Izmjene nastavnog plana za predmete istorije i književnosti, međutim, izazvale su negodovanje opozicionih političara, koji između ostalog kritikuju izbacivanje djela poljskog pape Jovana Pavla Drugog, kao i zločina ukrajinskih nacionalista nad poljskim civilima u Drugom svjetskom ratu, prenosi "Guardian".

Obrazovanje je jedna od nekoliko oblasti u kojima novoizabrana vlada Donalda Tuska nastoji da sprovede reforme poslije osmogodišnje vladavine desničarske partije Pravo i pravda (PiS).

Poljski učenici su tokom proteklih 20 godina bilježili napredak na PISA testiranju, a prema najnovijiim rezultatima tog programa Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kojim se procjenjuju znanja i vještine iz matematike, čitanja i prirodnih nauka, Poljska je iznad prosjeka.

Zajedno sa Finskom zabilježila je najbolji rezultat među zemljama EU po indeksu pismenosti koji procjenjuje razumijevanje pročitanog.

Na testu 2022. poljski đaci su međutim postigli lošije rezultate nego 2018, a Tuskova vlada tvrdi da su dostignuća u obrazovanju poništena reformama koje je sprovodio PiS.

Tomaš Gajderovič, zamjenik direktora Obrazovno-istraživačkog instituta, rekao je da je Poljska tokom protekle dvije decenije bilježila jedno od najbržih poboljšanja u istoriji PISA rangiranja, ali da se od 2018. učinak pogoršao.

"Škole se bore da sprovedu predviđen nastavni plan i program tokom obaveznog opšteg obrazovanja koje je Vlada PiS-a skratila sa devet na osam godina, a postoje i ozbiljni problemi sa dobrobiti nastavnika i učenika", rekao je Gajderovič.

Političari PiS-a su kritikovali uklanjanje iz nastavnog plana za istoriju masakre u Voliniji tokom Drugog svjetskog rata, kada su ukrajinski nacionalisti ubili desetine hiljada etničkih Poljaka, prenosi B92.

Još neke izmjene nastavnog plana i programa su sporne, kao na primjer čitanje samo dijelova nacionalnog epa Pan Tadeuš Adama Mickijeviča, koji se smatra najvećim poljskim pjesnikom.

Neka djela pape Jovana Pavla Drugog su potpuno izbačena iz obavezne lektire, a navodno će biti dodata savremenija literatura, kao što su romani poljske nobelovke Olge Tokarčuk, istaknute kritičarke prethodne vlasti.

Nezavisne

 

online