U Rumuniji dva slabija zemljotresa :: zoricakusmuk.info ::

U Rumuniji dva slabija zemljotresa


Dva zemljotresa jačine 3,3 i 3,1 stepena Rihterove skale pogodila su danas Rumuniju u intervalu od tri minuta u oblasti Gorž, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za istraživanje i razvoj fizike Zemlje.

Kako je javila agencija Ađerpres, prvi zemljotres magnitude 3,3 dogodio se u 13.54 po lokalnom vremenu, na dubini od 15 km, 107 km sjeverozapadno od Krajove, 112 km jugozapadno od Sibiua, 145 km apadno od Piteštija, 159 km jugoistočno od Temišvara, 179 kilometara jugoistočno od Arada, 186 kilometara južno od Kluž-Napoke, 207 kilometra zapadno od Brašova.

Drugi zemljotres, magnitude 3,1, dogodio se u 13:57 po lokalnom vremenu, na dubini od 5 km, u blizini Krajove, Sibiua, Piteštija, Temišvara, Arada i Kluž-Napoke.

Prema podacima koje je Nacionalni institut objavio u petak, od trenutka zemljotresa jačine 5,7 stepeni Rihterove skale, 14. februara 2023. do 17. februara, dogodila su se tri značajna naknadna potresa jačine veće od 4 stepena.

"Seizmička aktivnost na tom području je i dalje intenzivna i unutar parametara procenjenih nakon glavnog udara. Nastaviće se oko mesec dana, očekujemo smanjenje učestalosti i magnitude naknadnih potresa, ali ne isključujemo moguće jače naknadne potrese", navode u tom institutu.

Sva oprema instalirana prethodnih dana u epicentralnom području, u Lelesti, Runcu, Pestisani i Baltisoari, u okrugu Gorž je u funkciji i trajno bilježi kretanje tla, a podaci se u realnom vremenu šalju na analizu i obradu u Nacionalni centar podataka.

"Instalacijom ove opreme povećavaju se mogućnosti detekcije mikro zemljotresa, koji se sada mogu preciznije locirati", napominje INCDFP.

Nezavisne

 

online