Kina proglasila pobjedu nad kovidom 19 :: zoricakusmuk.info ::

Kina proglasila pobjedu nad kovidom 19


Kineske vlasti proglasile su "odlučujuću pobjedu" nad kovidom-19, ističući da su njihovi napori doveli do toga da je više od 200 miliona ljudi dobilo ljekarsku pomoć i da imaju najnižu stopu smrtnosti na svijetu.

- Uz stalne napore da se poboljšaju mjere prevencije i kontrole kovida-19 od novembra 2022. godine, kineski odgovor na virus korona napravio je glatku tranziciju u relativno kratkom vremenu - naveo je Stalni odbor kineskog Politbiroa na jučerašnjem sastanku.

Kako su rekli, postignuta je velika odlučujuća pobjeda u prevenciji i kontroli epidemije.

Skoro 800.000 teških slučajeva dobilo je odgovarajuće liječenje, ali zvaničnici su upozorili da se, iako se epidemiološka situacija u Kini poboljšava, virus i dalje širi globalno i nastavlja da mutira, prenosi Rojters.

Na sastanku je naglašeno da će Kina povećati stopu vakcinacije za starije osobe i pojačati snabdijevanje i proizvodnju medicinske robe.

Prema navodima kineske agencije Sinhua, Stalni odbor kineskog Politbiroa pozvao je sve lokalne samouprave da ojačaju sistem medicinskih usluga.

Kina je u decembru ukinula svoju gotovo trogodišnju strogu politiku nulte tolerancije na virus korona, poslije protesta protiv vladinih oštrih antivirusnih ograničenja, podsjeća britanska agencija.

Sputniknews

 

online