EKSLUZIVNO : Bijeljinsko Okružno tužilaštvo Bijeljina o predmetu u vezi sa smrću 10-godišnjeg dječaka Aleksandra Kovača iz Bijeljine :: zoricakusmuk.info ::

EKSLUZIVNO : Bijeljinsko Okružno tužilaštvo Bijeljina o predmetu u vezi sa smrću 10-godišnjeg dječaka Aleksandra Kovača iz Bijeljine


“U vezi sa Vašim upitom, predmet je otvoren pod službenim brojem T14 0 KTA 0034556 23 dana 14.09.2023. godine, a vezano za utvrđivanje uzroka smrti djeteta A.K., rođenog 2013. godine, koji se liječio u JZU Bolnica “Sveti Vračevi” u Bijeljini od 26-28.08.2023. godine, kada je prevezen u UKC Banja Luka, gdje je preminuo dana 28.08.2023. godine. Do sada su u navedenom predmetu saslučani oštećeni (roditelji dječaka), doktori zaposleni u JZU Bolnica “Sveti Vračevi” u Bijeljini, te je prikupljena medicinska dokumentacija o liječenju djeteta u navedenoj bolnici, Domu zdravlja Bijeljina i UKC Banja Luka”, saopšteno je na naš upit iz OJT Bijeljina.
“Vezano za Vaš upit u vezi obudcenta, otvoren je novi predmet pod službenom oznakom KTA”, navode iz ovog Tužilaštva.

Podsjećamo da je Aleksandar Radan, advokat porodice desetogodišnjeg Aleksandra Kovača, podnio je prijavu Posebnom odjeljenju Republičkog tužilaštva, u kojoj se, između ostalog, traži preduzimanje svih neophodnih istražnih mjera i radnji na utvrđivanju svih bitnih i odlučnih činjenica i okolnosti u vezi sa smrću dječaka Aleksandra, a posebno na utvrđivanju činjenica i okolnosti koje se odnose na postupanje ili propuste u postupanju nadležnih organa poslije njegove smrti, a koje radnje mogu imati obilježja krivičnih djela propisanih zakonom za koje je nadležno Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva.
Kako se navodi u krivičnoj prijavi, od nadležnog tužioca traži se da se utvrdi da li su u ovom slučaju izvršena krivična djela, uz izražavanje postojanja sumnje na izvršenje sljedećih krivičnih djela:
- Trgovina uticajem te sprečavanje dokazivanja
- Nesavjestan rad u službi
- Zloupotreba službenog položaja
- Nesavjesno pružanje ljekarske pomoći
- Povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca
U krivičnoj prijavi, podnesenoj 28. novembra, detaljno se opisuje kompletan tok dešavanja kada je došlo do zdravstvenih problema, kada je dječak smješten u bolnicu u Bijeljinu, do transporta u UKC Banja Luka gdje je i pored pokušaja reanimacije dječak preminuo 28. avgusta ove godine.
Kako smo juče objavili, bijeljinska bolnica tražila da se uradi klinička obdukcija, kao i UKC Banja Luka, ali je to odbila porodica preminulog 10-godišnjeg Aleksandra Kovača.
Međutim, u krivičnoj prijavi se navodi da roditeljima, koji su u UKC odbili da se obavi obdukcija, nije predočeno niti objašnjeno kakav je dalji značaj obdukcije tijela dječaka, iako je tada bilo nužno primjeniti zakonske odredbe koje propisuju obaveznu obdukciju.
Prema dokumentaciji u posjedu portala, bijeljinska bolnica tražila je od UKC Banja Luka da se uradi klinička obdukcija tijela desetogodišnjeg Aleksandra Kovača.

Kako saznajemo, porodica Kovač je to odbila, a izvori iz bolnice navode da, kada je u pitanju klinička obdukcija, to samo mogu da, u ovom slučaju, odobre roditelji.
Kada je u pitanju sudska obdukcija, za to naredbu mora da izda nadležno tužilaštvo.
Prema našim informacijama, bijeljinska bolnica o ovom slučaju nije obavijestila nadležno tužilaštvo o Aleksandrovoj smrti, te nije ni bilo ni moguće dobiti naredbu da se uradi sudska obdukcija.
Ali, to je prvo trebalo da uradi UKC Banja Luka. Naime, postavlja se pitanje zašto UKC BL, koja je primila dječaka i preminuo je jedan i po sat posle prijema i preduzetih mjera reanimacije nije obavjestila policiju, tužilaštvo i zašto oni nisu tražili sudsku obdukciju da se razjasni uzrok smrti, već su tražili kliničku, koju roditelji mogu da odbiju.
Sudsku obdukciju ne može odobriti niko, osim tužilaštva. Aleksandar je preminulo u UKC u Banja Luci u toku 24 časa od prijema i oni su trebali tražiti obdukuciju od nadležnog tužilaštva, što je bila njihova obaveza.
Prema našim informacijama, uprava bijeljinske bolnice se obratila UKC-u sa zahtjevom da se uradi klinička obdukcija, jer je Aleksandar preminuo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
Posebno je upitno zašto bijeljinsko Tužilaštvo, odmah nakon brojnih tekstova o smrti dječaka, nije otvorilo predmet sa ciljem utvrđivanja okolnosti zbog čega je nastupila smrt dječaka.
Kada je urađena obdukcija po naredbi istražnih organa, već je bilo prekasno jer je tijelo dječaka već bilo u fazi raspadanja te patolog nije bio u mogućnosti utvrditi uzrok smrti.
Advokat Radan zatražiće da nepristrasna zdravstvena ustanova obavi vještačenje-ekspertizu na osnovu medicinske dokumentacije u cilju dokazivanja propusta u liječenju.
Ali propusti su i na strani tužilaštva jer nisu naredili obdukciju na vrijeme. Iz Tužilaštva smatraju, kako obrazlaže Radan, da to nisu tražili roditelji, ali roditelji ne odlučuju o obdukciji u slučaju sumnjive smrti.
Ovaj slučaj ćemo i dalje pratiti. /nastaviće se/

 

online