Bez zdravstvenog osiguranja i dalje 44.000 radnika :: zoricakusmuk.info ::

Bez zdravstvenog osiguranja i dalje 44.000 radnika


Pravo na besplatno liječenje u Republici Srpskoj u oktobru nije imalo oko 44.000 radnika, jer njihovi poslodavci nisu izmirili dugovanja koja imaju za doprinose.

Zbog pandemije “kovida” svi građani, i neosigurani, imali su pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu od marta 2020. do kraja maja 2023. godine, kada je ukinuta vanredna situacija. S obzirom na to da je po okončanju vanredne situacije veliki broj građana ostao bez zdravstvenog osiguranja, Vlada RS je, podsjećaju u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, donijela odluku da poslodavcima da prelazni period, odnosno rok od dva mjeseca - do 31. jula, kako bi izmirili svoje obaveze po osnovu doprinosa.

- Prema podacima za šest mjeseci ove godine, za 253.251 radnika doprinosi su bili uplaćeni, dok je za deset mjeseci doprinos uplaćen za 255.796 radnika. Dakle, broj radnika za koje je uplaćen doprinos je nešto veći, a tome je doprinijelo i povećanje broja radnika u proteklom periodu, odnosno prijavljenih na zdravstveno osiguranje - istakli su Fondu.

Dodali su da i dalje za oko 44.000 radnika nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje, što je nešto manji broj u odnosu na prethodne mjesece.

- Ako se posmatraju sve kategorije osiguranika, ne samo zaposleni, doprinosi nisu uplaćeni za 45.400 osiguranika, što je, takođe, nešto manji broj nego prije nekoliko mjeseci - naglasili su u Fondu, kojem su doprinosi gotovo jedini izvor prihoda.

Ukoliko se ti doprinosi ne uplaćuju, Fond ne samo da nije u mogućnosti da proširuje prava osiguranika kako bi dodatno unapređivali zdravstvenu zaštitu već se, kako su istakli, u pitanje dovodi i očuvanje postojećih prava.

- Više od tri godine korišćenje prava iz zdravstvenog osiguranja nije uslovljavano uplatom doprinosa, a troškovi zdravstvene zaštite za neosigurane građane su iznosili više od 150 miliona KM. Međutim, to ni u kom slučaju nije značilo da doprinose nije bilo potrebno uplaćivati, jer to je zakonska obaveza - kazali su u Fondu.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić tvrdi da je većina radnika za koje doprinosi nisu redovno uplaćivani iz javnog sektora, jer privatnicima, ukoliko ne izmire svoje obaveze na vrijeme, nadležne institucije odmah, između ostalog, blokiraju račune.

- Vlada Republike Srpske javnom sektoru gleda kroz prste i daje rokove od godinu dana da izmiri dugovanja, čime je još jednom pokazala da nas ne gleda sve na isti način. Nadležni po hitnom postupku treba da donesu odluku po kojoj će se svi isto ponašati, bez obzira na to koji je sektor u pitanju, jer ima sve instrumente, od Poreske uprave do inspekcije, da to riješi - kazao je Trivić.

I potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredu Danko Ružičić smatra da je najveći broj radnika za koje nisu uplaćeni doprinosi iz javnog sektora, odnosno iz oblasti zdravstva.

- Svi građani Srpske, bez obzira na to da li rade ili su nezaposleni, treba da imaju zdravstveno osiguranje. Otkud nekom pravo da reprogramira obaveze koje je dužan da radniku isplati kroz bruto platu - kazao je Ružičić.

Dodao je da radnici ne smiju da trpe zbog poslodavaca koji ne izmiruju svoje obaveze, te da Vlada RS treba hitno sa poslodavcima, Savezom sindikata i Fondom zdravstva da riješi to pitanje.

Apeli

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS ističu da su konstantno ukazivali na neophodnost plaćanja doprinosa te pozivali građane da regulišu svoj status osiguranja kako po ukidanju vanredne situacije ne bi ostali bez osiguranja.

- To se naročito odnosilo na građane koji su ranije, prije 2020. godine, bili osigurani po osnovu nezaposlenosti. Naime, od 2020. godine nezaposlenost više nije osnov za osiguranje, ali je uveden niz novih mogućnosti po kojima svi građani mogu da se prijave na osiguranje - kazali su u Fondu.

​Glas Srpske

 

online