U 2024. nas čeka šest neradnih dana - Božić pada u nedjelju, evo šta to znači :: zoricakusmuk.info ::

U 2024. nas čeka šest neradnih dana - Božić pada u nedjelju, evo šta to znači


Božić, koji se obilježava neradno svakog 7. januara, naredne godine pada u nedjelju. Šta to znači za zaposlene i da li se "sistem prenošenja" prebacuje na sljedeći radni dan, 8. januar?
 
Kada je riječ o danima vikenda, samo u slučaju da praznik koji se praznuje neradno pada u nedjelju, važi pravilo prenošenja na prvi sljedeći radni dan.
 
Ipak, pošto je vjerski praznik ovo pravilo ne važi.
 
Za razliku od državnih praznika koji se mogu prenositi na prvi naredni radni dan, u slučaju da jedan od datuma kada se praznik praznuje pada u nedjelju, vjerski praznici iz člana 4. Zakona, ne potpadaju pod to pravilo.
 
Srećom, ako se zadesi da radite na dan obilježavanja Božića, važno je da znate svoja prava. Podsjetimo, prema Zakonu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.
 
Pored toga, zaposleni koji radi na dan praznika koji je neradni dan ima pravo i na druga uvećanja zarade ukoliko su ispunjeni uslovi za to (uvećanje zarade za rad noću, uvećanje zarade za prekovremeni rad i sl).
 
U 2024. očekuje nas čak šest neradnih dana. Prvo slijedi Nova godina, zatim Božić, te Vaskrs i 1. maj koji će se naredne godine obilježavati istog dana.

Atvbl.rs

 

online