Cvijanović: Srpski narod ima mnogo iskrenih prijatelja u Francuskoj :: zoricakusmuk.info ::

Cvijanović: Srpski narod ima mnogo iskrenih prijatelja u Francuskoj


Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović poručila je danas u Parizu da srpski narod ima mnogo iskrenih prijatelja u Francuskoj, te izrazila čast što je upoznala osvjedočene prijatelje Srba - Žan Lana Lakapela i Žaka Ogara.

- Srećna sam što sam danas imala priliku da upoznam Žan Lana Lakapela, poslanika u Evropskom parlamentu, i pukovnika Žaka Ogara koji je 1999. nakon dolaska Kfora branio srpski narod i naše svetinje na Kosovu i Metohiji - napisala je Cvijanovićeva na Instagramu.


Cvijanovićeva je istakla da je u današnjem susretu bilo mnogo istorijske simbolike koja svjedoči o kontinuitetu prijateljstva i dubokim vezama srpskog i francuskog naroda.

- Najprije, položili smo vijence na Spomenik kralju Aleksandru i kralju Petru Karađorđeviću, kojeg je Francuska za zasluge u ratu protiv Pruske 1870. godine odlikovala Ordenom Legije časti - navela je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se, nakon samo pet godina, budući kralj Petar pod pseudonimom Petar Mrkonjić, na području današnje Republike Srpske, borio za slobodu srpskog naroda u BiH u ustanku protiv osmanske okupacije.

- Kao srpski kralj, Petar je 1912. godine odlikovao Ordenom Svetog Save Gustava Lakapela, pradjeda francuskog evroparlamentarca kojeg sam danas upoznala. Mog drugog sagovornika, pukovnika Žaka Ogara, odlikovale su Srbija, a ove godine povodom 9. januara i Republika Srpska - Ordenom časti sa srebrnim zracima - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da ovdje nije riječ samo o ordenima i odlikovanjima, već o tradicionalnom savezništvu iz prošlosti koje treba da bude temelj dobrih odnosa i uspješne saradnje u budućnosti.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ranije danas je u Parizu, uoči godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu, položila vijenac na Spomenik kralju Petru Prvom i Aleksandru Prvom Karađorđeviću, koji predstavlja simbol istorijskog savezništva srpskog i francuskog naroda.

RTRS

 

online