Ublažene mjere za klanje svinja: Može li zaraženo prase promaći kontroli :: zoricakusmuk.info ::

Ublažene mjere za klanje svinja: Može li zaraženo prase promaći kontroli


Zbog pojave afričke kuge svinja, na području Gradiške biće pooštrene inspekcijske kontrole pripreme hrane od svinjskog mesa u restoranima, svadbenim salonima i pečenjarama.

Najavio je to gradski veterinarski inspektor Bojan Mirjanić.

– Inspektori će ciljano kontrolisati namirnice životinjskog porijekla. Ugostiteljski objekti mogu prodavati i usluživati pečeno svinjsko meso samo ako je ono od svinja koje su zaklane u registrovanim klaonicama – rekao je Mirjanić.

Pojačane kontrole

On je naglasio da je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS naložilo pojačane inspekcijske kontrole.

– Potrebna je dodatna ozbiljnost svih u lancu, od uzgoja svinja do pripreme svinjskog mesa za ishranu, kako bi se spriječilo širenje afričke kuge, a posebno nakon što su na snagu stupile nove ublažene mjere, koje se odnose na prevoz i klanje svinja u zaraženim i ugroženim područjima – pojasnio je Mirjanić.

Nove mjere kojima se dozvoljava prevoz zdravih grla iz ugroženih područja radi prodaje i klanja, te klanje za vlastite potrebe, važe od 11. avgusta. To su zahtijevali upravo uzgajivači iz zaraženih područja zbog velikih gubitaka.

– Nove mjere donesene su u skladu sa veterinarskom profesijom, a proizvođačima u ugroženom području će omogućiti da život teče dalje, da meso svinja koje nisu bolesne može normalno da se upotrebljava u ishrani ljudi. Bez obzira što stoka ne pokazuje znake bolesti, procedura je takva da se mora testirati i tek kada stigne negativan nalaz novim rješenjem je omogućeno da se te svinje mogu poslati na klanje – pojašnjava predsjednik Veterinarske komore RS Velibor Kesić.

Zašto se ne testiraju sve svinje

S obzirom da nadležni veterinari ne testiraju sve svinje na imanju, već proizvoljni uzorak, koliko je realno da se bolesno prase ipak “provuče”?

– Greška nije moguća jer je ovo vrlo agresivna bolest. Svinje koje su zahvaćene virusom brzo pokažu simptome i doktori bukvalno na terenu već mogu da prepoznaju koje su svinje pozitivne; samo je potrebno da se uradi test da se to i potvrdi. Ova bolest nije skrivena, lako je prepoznate jer je i procenat uginuća veliki, i do 100 odsto – pojašnjava on.

Kesić uvjerava da nema nijednog razloga da se građani boje za svoje zdravlje i izbjegavaju svinjsko meso.

– Ovo je rješenje za one farme koje još nisu bile u kontaktu s virusom; samo se to mora i zvanično potvrditi – pojasnio je on. 

Afrička kuga svinja zvanično je registrovana u Srpskoj 22. juna na području Bijeljine.

Srpska Info

 

online