Ministarstvo saopštilo najnovije informacije o afričkoj kugi u Bijeljini :: zoricakusmuk.info ::

Ministarstvo saopštilo najnovije informacije o afričkoj kugi u Bijeljini


Ukupan broj imanja na kojima je potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja je 146, od čega je aktivnih 10 imanja.

Prema do danas dostavljenom izvještaju od strane Lokalnog kriznog centra Bijeljina na terenu je izvršeno neškodljivo uklanjanje 6485 svinje sa 127 zaraženih imanja.

Žarišta u opštini Šamac,  opštini Donji Žabar, opštini Lopare i opštini Ugljevik su sanirana i neškodljivo su uklonjene ukupno 63 svinje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske će nastaviti da redovno prati situaciju na terenu i preduzima sve neophodne mjere i korake u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Zbog velikog broja pitanja koja se odnose na promet u zaraženom i ugroženom području Ministarstvo poljoprivrede je dodatno tumačilo odredbe koje se odnose na promet, a objavljeno je na sajtu ministarstva.

Afrička kuga svinja je bolest koja se javlja samo kod domaće i divlje populacije svinja pri čemu nije ugrožena ni jedna druga životinjska vrsta.

Veterinarski inspektor koji je u nadzoru sprovođenja svih mjera na zaraženom i ugroženom području je taj koji na licu mjesta treba da procjeni osnovanost zahtjeva za pokretanje životinja od strane vlasnika, da zahtjeva i da se uvjeri u primjenu biosigurnosnih mjera na samom imanju (postojanje dezinfekcionih barijera na ulazu u imanje, čisto vozilo, dezinfikovano o čemu mora da posjeduje i dokumentaciju) prilikom donošenja odluke o odobrenju stavljanja u promet drugih vrsta životinja kada su u pitanju prevozna sredstva.

Pored biosigurnosnih mjera životinje da bi se našle u prometu moraju biti propisno obilježene, da potiču iz registovanih objekata ili imanja, da posjeduju uvjerenje o zdravstvenom stanju životinje izdato od strane nadležne veterinarske organizacije koja je sprovela Program mjera zdravstvene zaštite životinja.

Promet svinja u područjima Repubike Srspke slobodnim od afričke kuge svinja odvija kao i do sada u skladu sa Zakonom o veterinarstvu u Republici Srpskoj („Službeni glasnik Republike Srspke“ broj 75/17), odnosno svinje da bi se našle u prometu moraju biti propisno obilježene, da potiču iz registrovanih objekata ili imanja, da posjeduju uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja izdato od strane nadležne veterinarske organizacije koja je sprovela Program mjera zdravstvene zaštite životinja.

Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelujemo na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru. Strogo je zabranjeno premještanje životinja, životinje moraju biti zatvorene u objekte, obavezno ograničiti kretanje sa i na farmama, postavljanje dezinfekcionih barijera, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme.

Zabranjen je rad stočnih pijaca, organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja na kojima se prodaju ili izlažu svinje, prodaja hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, prodaja hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, na teritoriji cijele Republike.
Zbog nedoumica vezanih za prodaju hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, napominjemo da Zakon o veterinarstvu u Republici Srpskoj definiše zabranu prodaje hrane životinjskog porijekla izvan registrovanog, odnosno odobrenog objekta.

Obzirom da  brojne manifestacije javnog karaktera moraju imati potrebne dozbole za rad i održavanje, ista se smatra mjestom kontrolisanog prometa odnosno odobrenim prostorom i za prodaju hrane životinjskog porijekla. U skladu sa ovlašćenjima veterinarskog inspektora, u ovim slučajevima potrebno je izvršiti kontrolu prodajnih mjesta na kojima se vrši prodaja hrane životinjskog porijekla sa ciljem provjere porijekla zaklanih životinja i porijekla proizvoda životinjskog porijekla.

Sve navedeno radi se ako manifestacija ima potrebne dozvole za održavanje i rad, u suprotnom se zabranjuje prodaja hrane životinjskog porijekla jer isti nije odobren kao mjesto/poslovni prostor za prodaju istog.

Nezavisne

 

online