Janjičić: Treći put su nelegalno pokušali da povežu Autobusku na moj vodovodni priključak :: zoricakusmuk.info ::

Janjičić: Treći put su nelegalno pokušali da povežu Autobusku na moj vodovodni priključak


Građanin Bijeljine Cvijetin Janjičić susreće se sa paradoksalnom situacijom, gdje Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove grada Bijeljina i preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ (po nalogu Odjeljenja) pokušavaju da povežu novi objekat Autobuske stanice na vodovodni priključak čiji je vlasnik Janjičić, s tim da Grad prethodno nije zatražio njegovu saglasnost.
 
Prije dvije sedmice radnici „Vodovoda“ su ponovo prokopali Ulicu Živojina Mišića, od nove Autobuske do dijela trotoara na kojem se nalazi priključak, za čije je postavljanje Janjičić, zajedno sa bratom, 2000. godine izdvojio 10.000 konvertibilnih maraka.


 
Janjičić se po treći put usprotivio priključivanju Autobuske stanice na vodovod bez njegove saglasnosti i finansijskog učešća koje treba da obezbijedi Grad, te je prokopani dio ulice jutros ponovo asfaltiran.
 
Cvijetin je za InfoBijeljinu rekao da je nakon prvog pokušaja priključenja, 2022. godine, razgovarao sa gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem i da mu je objasnio da nema nikakvih problema da Autobuska bude priključena, ali da se mora sjesti i razgovarati o tome.
 
Iz „Vodovoda“ su objasnili gradonačelniku da je linija moje vlasništvo i radovi su odmah obustavljeni. Petrović je tražio da u tom preduzeću urade predračun priključenja i da se odredi koliko Grad treba da plati za priključak. Međutim, na tome se sve završilo. Prije dva-tri mjeseca počeli su sa nasilnim priključivanjem. Ja sam ga opet osporio, a oni su zatim išli toliko daleko da su zahtijevali prisustvo policije i prije dvije sedmice su po treći put pokušali da spoje Autobusku na moj vodovodni priključak – objašnjava Janjičić.
 
Ipak, ni policija nije mogla da utiče na povezivanje objekta na vodovod bez saglasnosti Janjičića, te je rupa na ulici danas asfaltirana, bez konkretnog rješenja.
 
- Pošto su oni tražili prisustvo policije pri kopanju, ja sam isto tako tražio da dođu pripadnici MUP-a zbog pokušaja nelegalnog spajanja na moj priključak. Njihov zahtjev su ispoštovali, moj nisu. Ali vidite da ni policija nije mogla da im pomogne, jer se stvari ne odvijaju kako je zakon propisao – naveo je Janjičić.
 
On ističe da javnosti želi da objasni da ne vrši opstrukciju priključenja Autobuske stanice na vodovod, nego da samo zahtijeva da ustaljene procedure budu sprovedene.
 
- Ranijih godina su mi se obraćali privatnici koji su ovdje imali firme, stovarišta, da se priključe na ovaj vod. I procedura je veoma jasna. Ja im dam saglasnost, odredimo nadoknadu za priključak, oni pozovu radnike „Vodovoda i kanalizacije“ i sve se završi vrlo brzo. Ovdje je problem što Grad, odnosno Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove, od mene nikada nisu zatražili saglasnost! Oni znaju proceduru, ali izgleda da ne žele da je poštuju. Ne mogu da shvatim da neko može biti toliko neodgovoran, nepismen ili drzak – ogorčen je Janjičić.
 
On je upozorio da zbog čestog prokopavanja ulice indirektnu štetu trpe građani, kako pješaci i biciklisti, tako i vozači automobila.
 
- Ovo je jedna od najfrekventnijih dionica u gradu i nedopustivo je da neko dozvoljava da se tako često prokopava, a zna da će biti brzo zatrpana i asflatirana. Osim toga, svako kopanje prouzrokuje nestanak vode, a ovdje rade predškolska ustanova i ugostiteljski objekat koji bez nje ne mogu da funkcionišu. Dovode u nepriliku i stanare ulice, ali i djecu koja se nalaze u obdaništu. Da ne pričamo koliko koštaju sva ta kopanja, koja na kraju krajeva građani plaćaju iz svog džepa – naglasio je Janjičić.
 
On podsjeća da je vodovodni priključak koji je finansirao do svog objekta dugačak 90 metara i da cijev prolazi ispod trotoara, od raskrsnice kod starog buvljaka do njegove kuće.
 
- Situacija je nevjerovatna jer ja sve vrijeme govorim da želim da razgovaram i da kao ljudi riješimo problem, dok druga strana pokušava da učini nešto na silu, apsolutno nezakonito. Jedino od čega neću odstupiti, jeste da ne dozvolim da neko na silu koristi moj priključak. Svi imaju pravo na produženje vodovodne mreže i korištenje, ali samo uz učešće, odnosno obeštećenje vlasniku – priča Cvijetin.

Ukoliko uslijedi i četvrti pokušaj priključivanja Autobuske stanice na vodovod, bez njegove saglasnosti, Janjičić kaže da će tražiti odštetu sudskim putem.



Komšije znaju za sve što se događa i imam njihovu podršku. Da neki čovjek koji nema novac dođe i zamoli me da mu treba priključak za kuću, dao bih mu besplatno, ali onima koji imaju ogromna sredstva i koji treba da rade po zakonu, ne dozvoljavam da se ponašaju nasilnički
 – zaključio je Janjičić. 

Info Bijeljina

 

online