Ministarstvo zabranjuje rad stočnih pijaca u Bijeljini :: zoricakusmuk.info ::

Ministarstvo zabranjuje rad stočnih pijaca u Bijeljini


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske do danas je zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na devet imanja, na području Grada Bijeljina.

Na četiri imanja, na osnovu sumnje, izvršeno je uzorkovanje i rezultate čekamo u toku dana.

Afrička kuga svinja je bolest koju širi čovjek, za razliku od klasične kuge svinja koju šire životinje. Iz tog razloga apel vlasnicima životinja da pojačaju biosigurnosne mjere na svojim imanjima, ograniče kretanja, zatvore dvorišta, obavezno postavljanje dezbarijera.

Svaku promjena na životinji i uginuće obavezno treba prijaviti nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru kako bi epizootiološka služba moga provesti epizootiološko izviđanje.

Sve službe su na terenu, u gradu Bijeljina je formiran Lokalni krizni centar koji je dobio sve instrukcije za postupanje u cilju sprečavanja pojave i širenja bolesti. Određeno je mjesto za neškodljivo uklanjanje životinja. 

Od svih učesnika u sprovođenju naloženih mjera očekuje se brza reakcija i odgovorno ponašanje u cilju suzbijanja širenja bolesti.

U toku dana Ministarstvo će donijeti rješenje o zabrani održavanja sajmova, izložbi i stočnih pijaca na teritoriji Grada Bijeljina u cilju sprovođenja mjera na suzbijanju širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Još jednom ponavljamo, da nema  mjesta panici, svako treba da je odgovoran u sprovođenju mjera iz svoje nadležnosti, službe pustiti da rade svoj posao po propisanim procedurama, a vlasnici da prijavljuju uginuća i da budu odgovorni prema sebi, a tako i okolini. Neodgovorno ponašanje vlasnika samo doprinosi širenju bolesti.

 

online