Višković: Srpska mora da štiti svoja prava :: zoricakusmuk.info ::

Višković: Srpska mora da štiti svoja prava


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da određeni predstavnici dijela međunarodne zajednice "gube kompas" i da Srpska mora da zaštiti svoja prava.

Višković je istakao da je zbog toga značajan Prijedloga zakona o izmjenama Zakona i drugih propisa, čime će biti regulisano da se u Službenom glasniku Srpske ne objavljuju odluke visokog predstavnika.

Naveo je da se u pojedinim ambasadama okupljaju neki "eksperti" koji razmišljaju ili razgovaraju o imovini Republike Srpske i da zbog toga Srpska mora da štiti svoja prava.

- Imovina Republike Srpske definisana je Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom BiH, i ja ne vidim ko sada ima pravo, iz koje god zemlje došao, kako god se zvao, koliku god silu predstavljao, da angažuje neke eksperte da poslije 30 godina oni nama kažu šta je naše pravo, a šta nije - rekao je Višković.

Ukazao je na činjenicu da u BiH trenutno nema legalno izabranog visokog predstavnika, ali da je tu Kristijan Šmit koji donosi odluke i mijenja zakone.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić rekao je da će u srijedu, 21. juna, biti održana posebna sjednica parlamenta na kojoj će biti razmatran Prijedlog Zakona o izmjenama zakona i drugih propisa Srpske, čime će se regulisati da se u Službenom glasniku Srpske ne objavljuju odluke visokog predstavnika, jer nema legalitet.

RTRS

 

online