POŠTOVANJE ODLUKA USTAVNOG SUDA NIJE USKRAĆIVANJE PRAVA ZAPOSLENIM :: zoricakusmuk.info ::

POŠTOVANJE ODLUKA USTAVNOG SUDA NIJE USKRAĆIVANJE PRAVA ZAPOSLENIM


Vršilac dužnosti direktora Uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović rekao je da ova institucija poštuje i sprovodi odluku Ustavnog suda kojom je posebni kolektivni ugovor proglašen nevažećim i da su izjave predsjednika Sindikata uprave Republike Srpske Bože Marića o navodnom uskraćivanju prava zaposlenim neistinite i zlonamjerne.

– Odlukom Ustavnog suda Republike Srpske, koja je stupila na snagu 12. maja, ukinut je poseban kolektivni ugovor, kojim su bila definisana određena prava zaposlenih u Republičkoj upravi civilne zaštite. Ta prava se, odlukom Ustavnog suda, u ovom trenutku ne mogu primjenjivati – rekao je Novitović Srni.

On je naveo da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave dalo dva mišljenja i to da Republička uprava civilne zaštite ne može samostalno pregovarati ni sa jednim od dva reprezentativna sindikata u Republičkoj upravi civilne zaštite, dok se drugo mišljenje odnosi na to da se samo mogu primjenjivati važeći pravni propisi i važeći podzakonski akti.

Novitović je istakao da Marić nije mogao ni ući u minsko polje, kao što tvrdi u snimku koji je objavio, a u kojem kaže da se prema deminerima Republičke uprave civilne zaštite čini nepravda jer im se izdaju nova rješenja, prema kojima će im plate biti umanjene i za 50 odsto i u kojem najavljuje da će sutra u 10.00 časova ispred zgrade Vlade Republike Srpske održati konferenciju za medije i iznijeti zahtjeve, a na koju poziva i nadležne.

– Nije mogao biti na toj lokaciji, to je u suprotnosti sa standardnim operativnim i bezbjednosnim procedurama. To je neistina – rekao je Novitović.

On je rekao da je neistina i Marićeva tvrdnja da su uz njega na snimku i zaposleni u Republičkoj upravi civilne zaštite Republike srpske koji su bili u spasilačkoj misiji u Turskoj.

– Ni jedan od onih koji su slikali i objavljuje video snimke sa Marićem, nije bio u Turskoj, a direktor Republičke uprave civilne zaštite je bio u spasilačkoj misiji sa još 30 ljudi i znao koju obavezu ima i koji teret nosi – naglasio je Novitović.

Novitović je rekao da će sutra doći pred zgradu Vlade Republike Srpske.

On je ponovio da se odluke Ustavnog suda Republike Srpske sprovode i poštuju i da ni direktor ni predsjednik sindikata nisu ti koji mogu komentarisati te odluke.

– Podržavam sve zaposlene u Republičkoj upravi i tvrdim da se sve ijedan zaposleni poštuje, kao i što Vlada Republike Srpske, kao poslodavac, poštuje prava svih zaposlenih u Republici Srpskoj – rekao je Novitović i poručio da će se i dalje boriti za prava zaposlenih u Republičkoj upravi civilne zaštite.

​Istakao je da demineri u Republičkoj upravi civilne zaštite i tako imaju veća prava nego demineri u Oružanim snagama BiH ili demineri u komercijalnim organizacijama.

 

online