RiTE Ugljevik: Kiša izazvala bujice na površinskom kopu, tehnološki proces nije ugrožen :: zoricakusmuk.info ::

RiTE Ugljevik: Kiša izazvala bujice na površinskom kopu, tehnološki proces nije ugrožen


Kiša koja je padala prethodnih sedmica izazvala je bujice i na površinskom kopu Rudnika uglja u Ugljeviku gdje se voda zadržala na jednom dijelu, a radnici danima rade na sprečavanju posljedica kako bi proizvodnja što prije bila normalizovana, saopšteno je iz preduzeća "Rudnik i Termoelektrana "Ugljevik".

- Bez obzira na situaciju u prethodnom periodu, ali i najave novih padavina, svi radnici rudnika, zajedno sa nadzorno-tehničkim osobljem, nastaviće da ulažu maksimalne napore kako snabdijevanje Termoelektrane ugljem nijednog momenta ne bi bilo ugroženo - rekao je izvršni direktor za poslove proizvodnje uglja i razvoj Rudnika Dragiša Vidaković.

Vidaković je istakao da je prioritet normalno odvijanje proizvodnje u RiTE "Ugljevik", te da su posljedice po Rudnik spriječene zahvaljujući ozbiljnom pristupu radnika i njihovom pravovremenom reagovanju.

Tehnički rukovodilac eksploatacije u Radnoj jedinici Rudnik Branislav Naćić rekao je da tehnološki proces nije ugrožen, a na površinskom kopu ugljevičkog rudnika u toku je odvodnjavanje.

- Važno je da istaknem da je naš ugalj ostao van poplavljenog područja. Voda nije došla do naših radnih etaža, one nisu zaplavljene, tako da tehnološki proces nije ugrožen. Ipak, problem će nastati samo ako se jake padavine nastave. Ovdje na rudniku imamo četiri vodosabirnika sa ukupno pet pumpi. Sve pumpe rade tokom cijele godine, ali njihov intenzitet rada zavisi od količine vode - pojasnio je Naćić.

On je dodao da je, zbog ozbiljnosti situacije i hitnosti rješavanja novonastalih problema, više puta bila angažovana i jedinica za spašavanje koja je maksimalno odgovorila zadatku.

Naćić kaže da će eksploatacija uglja biti nastavljena odmah po prestanku padavina i osposobljavanju saobraćajnica na kopu.

Tehnički rukovodilac Radne cjeline "Otkrivka" Bojan Bojić podsjetio je da je od početka godine bilo više od 50 kišnih dana.

- Ispunjenje plana otkrivke za maj, u kojem smo imali 13 kišnih dana, je 76 odsto. S obzirom na trenutne vremenske prilike, već sada je jasno da će to imati negativan uticaj na ostvarenje plana proizvodnje u junu u punom kapacitetu. Samo do 12. juna imali smo sedam kišnih dana - naveo je Bojić.


 

online