Pravi dragulj: Jedna marka 9.999 KM :: zoricakusmuk.info ::

Pravi dragulj: Jedna marka 9.999 KM


Na stranici za onlajn prodaju OLX ponuđena je novčanica koju je 1998. godine u promet pustila Centralna banka BiH, a za koju prodavač traži 9.999 KM.

Radi se novčanici od 1 KM na kojoj je naslikan Ivo Andrić i ima grešku u spelovanju njegovog imena. Naime, novčanica koja je namijenjena za Republiku Srpsku, ispisana je primarno ćiriličnim pismom, te umjesto Ivo Andrić piše Ivo Andriđ.

Kako je napisao prodavač, ova novčanica nikada nije puštena u opticaj. Tvrdi da je ovo jedina novčanica sa "super radar" serijskim brojem.

"Međutim, ova novčanica, kao i druge čiji serijski broj počinje sa A65..., su dokaz da su bile u opticaju. Kako? Možemo nagađati", naveo je.

Korisnik smatra da je službena osoba zadužena za uništavanje jedan dio tj. dio serije A65... otuđila i pustila u promet tj. kupovala i plaćala robu i da su tako ove novčanice došle u platni promet tj. u ruke građana.

"Kako u BiH kontrola rada nije na najvišem nivou te kako je službena osoba za uništavanje zadnja u lancu, niko u tom trenutku nije provjeravao ili nije želio provjeriti da li su sve novčanice uništene. To je moje mišljenje. Nažalost, stanje ove novčanice je vrlo, vrlo loše. Čak je bila i pocijepana, što se može vidjeti, ali je dokaz da postoji Andrić super radar", napisao je.

Postojanje i prodaja navedene novčanice nije spektakularna vijest i informacija o istoj najmanje jednom godišnje popunjava stupce mnogobrjojnih medijima. Međutm, ako se uzme u obzir ponuđena cijena od 9.999 KM sigurno je da privlači znatiželjne posjetioce.

Iz Centralne banku BiH za Mondo su ranije pojasnili da ne komentarišu objave na internet oglasima. Kratko su pojasnili da je na novčanici iz 1998. godine za Republiku Srpsku ustanovljena greška u imenu Ive Andrića nakon čega je donosena odluka o nepuštanju u opticaj navedene novčanice ("Službeni glasnik BiH", 13/98).

Ako obratite pažnju, možete vidjeti da je novčanici napravljena slovna greška, te da umjesto Ivo Andrić na ćirilici piše Ivo Andriđ.

"Novčanice sa greškom koje su već bile odštampane su se potom iste godine i uništavale, te nikad nisu puštene u opticaj", rekli su u CBBiH.

Mondo.ba

 

online