Patrijarh Porfirije: Koliko god neko rušio crkvu, ona se diže :: zoricakusmuk.info ::

Patrijarh Porfirije: Koliko god neko rušio crkvu, ona se diže


Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas obnovljeni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu, a u besjedi je vjernicima poručio da je pravoslavna vjera oblikovala narod da ima svoj identitet.

- Crkva Hristova su vrata istine, koliko god neko rušio crkvu - ona se diže. Zahvalan sam što sam sa vama ovde danas. Moja ljubav je trajna i uvek ima mesta za vas u mom skromnom srcu - istakao je patrijarh, prenosi Srna.

On je ukazao da je ispravno željeti i tražiti Gospoda, ali da to treba raditi na duhovni način.

- Blaženi su oni koji veruju, a nisu videli. Gospod podseća da je svako od nas mnogo više od materijalnog, a to je duhovno, to je vera našeg srca - rekao je patrijarh Porfirije.

Istakao je da nikada nije bilo jednostavno verovati u Hrista, a često čak i opasno, ali da vera podrazumeva rizik.

- Suočavamo se sa nespremnošću da opraštamo drugima, gordošću i zavišću. Rizik je ići za Hristom. Vera podrazumeva oprost - naveo je vladika Porfirije.

On je rekao da je vjera povjerenje, a od ljudi se traži da vjeruju.

- Mi kao mironosice danas smo ovde u ovom Hramu žedni istine i pravde i ljubavi Gospoda. Znamo da imamo bezbroj promašaja i da ne možemo ni da se kajemo. Zato što znamo da je tako, dolazimo s poverenjem u njegovu ljubav. Zato se uzdamo u njegovu ljubav i milosrđe. To znaju i oni koji su zidali ovaj hram - rekao je patrijarh.

Porfirije je obnovljenom Hramu i sveštenstvu poklonio ikonu Svetog Save, a Ordenom Svetog Save odlikovao je najvećeg dobrotvora i kuma Hrama, Zorana Tegeltiju, za pokazan lični angažman i obnovu hramova u Bihaćko-petrovačkoj eparhiji.

Velikim dobrotvorima proglašeni su kabinet predsednika Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, privrednici Mladen Milanović, Trivun Milanović, drugi privrednici, javna i privatna preduzeća i pojedinci.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su mnogobrojni vjernici, a patrijarhu je sasluživalo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, prenosi RTRS.

Patrijarh je sinoć dočekan ispred Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, gde je služena doksologija njemu u čast, a potom i večernje bogosluženje.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mjestu drevne crkvice koja je izgorela u požaru koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf, kako se nekada zvao taj grad.

Hrvatske Oružane snage i HVO zapalili su hram 1995. godine.

U obnovi, koja je počela 2013. godine, učestvovali su parohijani, lokalna zajednica i institucije Republike Srpske.

Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grejanje.

Glas Srpske

 

online