Koji su najveći životni problemi u Srpskoj: Inflacija kamen u cipelama građana :: zoricakusmuk.info ::

Koji su najveći životni problemi u Srpskoj: Inflacija kamen u cipelama građana


Inflacija i loša kupovna moć su, prema sudu građana, najveći problemi sa kojima se svakodnevno suočavaju u Republici Srpskoj.

U istraživanju koje je nedavno sprovela agencija "Metriks", skoro trećina anketiranih dala je ovu ocjenu, a kao velike probleme građani ističu i nezaposlenost, odlazak stanovništva, ali i slabo povjerenje u aktuelnu vlast.

Struka kaže da je mišljenje građana potpuno opravdano, kao i da su udaru na džepove dijelom kumovali i trgovci, koji koriste svaku priliku da dodatno zarade.

Da su poskupljenja i niska kupovna moć slika i prilika svakodnevnog života u Srpskoj činjenica je koja traje unazad nekoliko godina, a posebno u posljednjih godinu i po dana zbog rata u Ukrajini, ali i ekonomskih posljedica koje vuku svoje korijene još iz pandemije virusa korona.

Građani koji su imali priliku da iznesu svoje mišljenje kao sljedeći veliki problem navode nedostatak (adekvatnih) radnih mjesta, a to je 12 odsto anketiranih.

Kao jedna od većih briga slijedi odlazak stanovništva, a svaki deseti anketirani smatra ovo velikim problemom. Skoro identičan je i procenat onih koji kriminal i korupciju svrstavaju u najveće probleme u Republici Srpskoj (devet odsto).

Od 948 građana koji su učestvovali u istraživanju agencije "Metriks", čak osam odsto smatra da je najveći problem u Srpskoj aktuelna vlast.

Ipak, ono što je zanimljivo, u anketi je najviše onih koji nisu znali, ili nisu htjeli da kažu, koji su najveći problemi sa kojima se suočavaju. Njih je čak 28 odsto.

Iz udruženja koja se bave zaštitom potrošača napominju da je inflacija i te kako izazvala veliku promjenu na našem tržištu.

"Osim velike inflacije, svakako krivicu pada kupovne moći građana možemo da pripišemo i trgovcima, koji baš uvijek koriste priliku za ekstraprofit. Prošlogodišnji drastični skok cijena goriva jeste uticao na transport u globalu, što se odrazilo na povećanje cijena osnovnih životnih namirnica. Danas, kada je cijena transporta pala mi ne vidimo da je došlo do pojeftinjenja osnovnih životnih namirnica, već i danas govorimo o poskupljenjima. Pored navedenog, domaći trgovci i proizvođači koriste priliku (nedostak mesa u EU, zabrana uvoza piletine iz Turske), kako bi podigli cijene i ostvarili ekstraprofit, a tu prije svega mislim na situaciju kada je piletina drastično poskupjela, tj. kada su domaći proizvođači koristili priliku - imamo primjer i slava i prvomajskih praznika", pojašnjava Dušan Srdić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija" iz Banjaluke.

On za "Nezavisne novine" dodaje i da se teško stanje posebno vidi na iznosu prosječne potrošačke korpe za jednu četvoročlanu porodicu.

"Oni nisu u stanju da isprate sve mjesečne zahtjeve potrošačke korpe, a o štednji ne možemo ni da govorimo", kaže Srdić.

Sociolozi smatraju da nijedan od razloga koje su naveli građani nije pomenut uzalud, te da su sve to sistemski problemi koji zahtijevaju temeljne promjene.

"Kako bi se poboljšala situacija, neophodno je preduzeti mjere koje bi ojačale ekonomiju i zaustavile inflaciju. To bi moglo uključivati poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje konkurentnosti, povećanje proizvodnje i smanjenje troškova poslovanja. Međutim, ove mjere ne bi mogle biti primijenjene bez značajnih političkih reformi, kao što su smanjenje korupcije i poboljšanje vladavine prava", ističe sociolog Mirjana Čeko.

Odlazak stanovništva, nastavlja ona, smanjuje resurse zajednice jer nestaje radna snaga, a nastaju beznađe i besperspektivnost.

"Kriminal i korupcija predstavljaju ozbiljan problem za društvo, jer utiču na povjerenje građana u institucije i vladavinu prava. Suočavanje s ovim problemima nije jednostavno. Građani se snalaze na različite načine: od traženja rješenja na individualnom nivou, do aktivnog sudjelovanja u političkim procesima. Međutim, rješenje problema zahtijeva ne samo individualne napore, već i šire društvene i političke promjene koje će omogućiti poboljšanje kvaliteta života i stvaranje stabilnog i prosperitetnog društva", zaključuje Čeko.

Nezavisne

 

online