Skuplji nego ikad: Cijena žive vage prasića za infarkt :: zoricakusmuk.info ::

Skuplji nego ikad: Cijena žive vage prasića za infarkt


Iako je bilo za očekivati da poslije Vaskrsa prasići bar malo pojeftine, to se nije desilo, pa kilogram žive vage i dalje ide do nevjerovatnih 13 KM.

Na bijeljinskoj stočnoj pijaci kilogram košta 9-9,5, dok se preko oglasa manji prasići prodaju i po 13 KM, kolika će, po svemu sudeći, koštati i za predstojeće slave.

Uzgajivači su prije dvije sedmice poručili da bi, od Vaskrsa do Đurđevdana, trebalo da dođe do pojeftinjenja što se, međutim, nije desilo. Ističu da ne bi trebalo da bude novih poskupljenja, jer se prasići i dalje drže na rekordnoj cijeni.

– Teško je očekivati da će cijena stoke značajnije pasti, s obzirom da je stočna hrana i dalje skupa, dok su žitarice nešto jeftinije. S druge strane, ponuda je daleko manja od potražnje, što takođe utiče na cenu. Činjenica je da su prasići skuplji nego ikad, ali šta da se radi, kad je domaći stočni fond gotovo u potpunosti uništen – ističe za Srpskainfo predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković.

Građani su svega ovoga svjesni, ali ne mogu da se pomire sa ovolikim cijenama.

– Pa, prošle godine, tačno u ovo doba, kilogram žive vage prasića koštao je 5 KM ili neznatno više, a sad treba da je sretan onaj ko uspije da ih kupi po 10 KM?! Jasno je meni da je poskupjela stočna hrana i da imamo sve manje domaće stoke, ali da za godinu kilogram poskupi za duplo i preko toga, to nikako ne mogu da shvatim. Lani sam pečenicu za Đurđevdan plaćao 150, a ove godine neću moći proći ispod 300 KM – ističe Vladimir K. iz Banjaluke.

Srpska Info

 

online