Kolika je plata gradonačelnika Bijeljine :: zoricakusmuk.info ::

Kolika je plata gradonačelnika Bijeljine


Plata gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića je 6.776,13 KM neto ili 10.977,25 KM bruto, potvrđeno je “Glasu Srpske” iz Gradske uprave.

Gradonačelnik je krajem prošle sedmice izbjegao odgovoriti na više puta ponovljeno pitanje novinara kolika je plata čelnog čovjeka izvršne vlasti, koja je postala predmet interesovanja javnosti tokom kampanje za njegov opoziv.

“Glasu” je potvrđeno i da je plata gradonačelnika Bijeljine povećavana od kraja decembra 2020. godine. Mediji su prije tačno godinu objavili zvaničnu prijavu prema kojoj su primanja na mjestu gradonačelnika iznosila 5.619,77 KM, što znači da je plata u međuvremenu uvećana za 1.100 KM.

Iako su saradnici sadašnjeg gradonačelnika nakon konferencije pokušali pojasniti da je odluka o plati gradonačelnika donesena 2014. godine te da nije mijenjana do danas, ispostavilo se da je ona u osnovi povezana s platama radnika u javnoj upravi u Bijeljini i da se povećava u zavisnosti od povećanja tih primanja.

Ta primanja se opet obračunavaju na osnovu prosječne plate radnika u javnoj upravi, a ona se mijenjala kako se mijenjala cijena rada i tih promjena je bilo od 2020. godine do danas.

- Podnesite zahtjev po Zakonu o slobodi pristupa informacijama i dobićete iznos plate gradonačelnika - poručio je Petrović na konferenciji.

 

online