Dodik: Zakoni Republike Srpske ne tiču se SAD-a :: zoricakusmuk.info ::

Dodik: Zakoni Republike Srpske ne tiču se SAD-a


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se američki ambasador u BiH Majkl Marfi ponaša kao predsjednik političke partije i miješa se u unutrašnja pitanja u BiH.

- Marfi inače pripada onoj generaciji koja je vaspitana na američkom nasilju koje je ovdje vladalo nakon građanskog rata u BiH - rekao je Dodik u Bijeljini komentarišući saopštenje Ambasade SAD u BiH u kojem su najavljeno usvajanje zakona o NVO i uvrštavanja klevete i uvrede u Krivični zakon Republike Srpske nazvali nedemokratskim.

Dodik je poručio da se zakoni koje Republika Srpska namjerava da usvoji ne tiču SAD-a, već, kako je naveo, tretiraju samo obavezu da onaj ko primi međunarodna strana sredstva, a registrovan je po Zakonu o udruženjima i organizacijama Republike Srpske, mora to da prijavi Ministarstvu pravde.

Dodik je rekao da SAD ima isti takav zakon iz 1938. godine, koji je u međuvremenu mijenjan, da bi posljednjim izmjenama bila definisana zatvorska kazna za one koji zloupotrebljavaju sredstva.

- Kod nas to nije slučaj. Ali očigledno da oni komentarišu svoj zakon kada kažu da je u Republici Srpskoj tako nešto predviđeno. Dakle, očigledno da zadržavaju potrebu da samo nešto nameću. Taj isti zakon smo mi predložili 2018. godine i to nije prošlo. Rusija je donijela dvije godine nakon naše inicijative i oni sad tvrde kako mi prepisujemo navodno ruski zakon - rekao je on.

Dodao je da će zakon o NVO koji Republika Srpska namjerava da usvoji biti identičan američkom, upitavši kao Amerikanci mogu imati takav zakon, a ostali ne.

- Zar ima većeg cinizma i licemjerja i pokvarenosti američke nego tvrditi da oni koriste taj zakon i da nije preporuka da koriste druge vlade. Oni mogu, a mi ne bismo trebali, jel tako? Zna se da su njihove mnoge NVO finansirale ovdje i političke procese i da to nikada nije bilo evidentirano, zna se da je potrebno da se to uradi i mi samo želimo da to učinimo kao u drugim praksama. Njihova saopštenja neće to spriječiti - poručio je Dodik.

Govoreći o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se, između ostalog, uvodi odredba za uvredu i klevetu, Dodik je rekao da iza ovog nacrta ne stoji namjera progona i da će svako mišljenje biti razmotreno kroz javnu raspravu.

RTRS


 

online