Bijeljina: Članovi spasilačke ekipe krenuli u Tursku :: zoricakusmuk.info ::

Bijeljina: Članovi spasilačke ekipe krenuli u Tursku


Sedam članova spasilačke ekipe Gorske službe spasavanja iz Bijeljine krenulo je danas ka Turskoj, koja je pogođena zemljotresom, kako bi dali doprinos u spasavanju nastradalih u razornom zemljotresu koji je pogodio ovu zemlju.

Među njima je i Armin Hamidović, koji je član Gorske spasilačke službe i pripadnik bijeljinske Policijske uprave.

Hamidović je, nakon sastanka s gradonačelnikom Bijeljine LJubišom Petrovićem, novinarima rekao da osjeća obavezu i potrebu da učestvuje u ovoj spasilačkoj misiji.

On je zahvalio ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniši Karanu i direktoru Policije Siniši Kostreševiću na saglasnosti da može da učestvuje u ovoj misiji, kao i Petroviću za ukazano povjerenje i materijalnu pomoć koja im je obezbijeđena.

Član Gorske službe spasavanja jedinice u Bijeljini Mladen Rosić rekao je da je ova služba na zahtjev Ambasade Turske prihvatila poziv, gdje odlaze njih sedmorica.
"U Foči ćemo se priključiti njihovim pripadnicima i kao Savez gorske službe spasavanja idemo svi. Ne znamo šta nas tamo očekuje, ali spremni smo i psihički i fizički. Zahvaljujemo gradonačelniku i svima koji su nam pružili podršku", rekao je Rosić.

On je dodao da da ih u Foči čekaju auta, da je hrana, voda, kao i sve neophodno spremno te da u Turskoj ostanu najvjerovatnije petnaestak dana.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović rekao zahvalio je timu na iskazanoj želji i motivaciji.
"Želim im sreću, zdravlje psiho-fizičko, da budu izdržljivi, uporni kada je u pitanju spasavanje ljudskih života", naveo je Petrović, ispraćajući ekipu spasilaca za Tursku.

Prema riječima portparola Policijske uprave Bijeljina Aleksandre Marić, ovo je jedan od svijetlih primjera pripadnika policije u humanim misijama.

"Nadamo se da će njegovo stečeno iskustvo i znanje biti dragocjeno u ovoj misiji", kaže Marićeva.
Tursku i Siriju je u ponedjeljak, 6. februara, pogodio snažan zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, a broj poginulih premašio je 21.000.

Ovaj zemljotres se sada rangira kao sedma najsmrtonosnija prirodna katastrofa ovog vijeka, ispred potresa i cunamija u Japanu 2011. godine i približava se broju od 31.000 poginulih u zemljotresu u susjednom Iranu 2003. godine./kraj/zs

Pomoć UN počela je juče da pristiže u iz Turske sjeverozapadnu Siriju koju kontrolišu pobunjenici, nakon što je u potresu prekinuta linija pomoći od ključne važnosti za oko četiri miliona ljudi.

Info Bijeljina



 

online