Dačić: Beogradu niko ne može zabraniti da njeguje najbolje odnose sa Srpskom :: zoricakusmuk.info ::

Dačić: Beogradu niko ne može zabraniti da njeguje najbolje odnose sa Srpskom


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbiji niko ne može da zabrani da njeguje najbolje moguće odnose sa srpskim narodom i Republikom Srpskom, ali da nastavlja politiku poštovanja teritorijalnog integriteta BiH.

Dačić je naveo da ga je ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković napala zbog učešća u poroslavi Dana Republike Srpske, ali da ona nikako ne shvata da to nema veze sa odnosom Srbije prema BiH, nego sa odnosom prema Republici Srpskoj i srpskom narodu koji živi u Srpskoj i BiH.

- Mi smatramo da je Republika Srpska istorijska tvorevina za koju se narod borio i koja je definisana Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH - rekao je Dačić za Politiku.

Povodom izjava iz Sarajeva da je provokacija to što je svečanost održana u Istočnom Sarajevu, Dačić je rekao da je Istočno Sarajevo dio Republike Srpske.

- Znate koliko nas iritira kada bošnjački predstavnici u BiH govore o "nezavisnom Kosovu". Ako bi se vodili time šta se kome sviđa, a šta ne, onda spoljna politika u svijetu ne bi postojala. U spoljnoj politici treba tražiti načine za saradnju i pored toga što različito mislimo - rekao je Dačić.

Dačić je ocijenio da je veliko pitanje da li će biti uspjeha u namjeri Srbije da popravi odnose sa Hrvatskom, imajući u vidu to što je hrvatski premijer Andrej Plenković na prijemu Srpskog narodnog vijeća za pravoslavni Božić u Zagrebu pominjao "agresiju u vrijeme /Slobodana/ Miloševića", a da pri tome nije pomenuo ni hrvatsku operaciju "Oluja".

Dačić kaže da Plenković nije pomenuo ni sva ostala pitanja koja su problematična za sprski narod i Srbiju, poput genocida nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, te dodaje da bi sljedeći potez trebalo da bude da se načini presjek stanja o svim tim pitanjima - otvorenim pitanjima iz prošlosti, potraga za zajedničkim interesima, te razvoj ekonomskih odnosa.

- Teško je očekivati da će neko od nas da promijeni mišljenje, ali hajde da probamo da tražimo neki zajednički interes - rekao je Dačić, ukazujući da se godinama stvara antisrpsko raspoloženje u Hrvatskoj, zbog čega je teško raditi na normalizaciji odnosa.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Dačić kaže da Srbija nije odbila njemačko-francuski plan, nego je samo rekla šta joj je neprihvatljivo, te dodao da nije ozbiljno da se govori o nekom novom planu, a svakog dana da se mora "gasiti požar" koji dolazi iz Prištine i Aljbina Kurtija, koji je glavna prepreka miru i stabilnosti na Kosovu.

Dačić je rekao da su zapadni pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji konstantni, ali da Srbija gleda svoje nacionalne i državne interese.

Na pitanje da li je ruski ambasador tražio od njega da Srbija ne učestvuje u nekim međunarodnim forumima bez prisustva Rusije, Dačić je rekao da to nije u potpunosti tačno, te da je riječ o nekim novim antiruskim formatima, savezima i incijativama koje nisu dio međunarodnih organizacija.

On je dodao da Srbija sasluša svakoga, ali autonomno donosi odluke.

RTRS

 

online