Izlomljena česnica od 7.000 dijelova ispred Hrama Svetog Save :: zoricakusmuk.info ::

Izlomljena česnica od 7.000 dijelova ispred Hrama Svetog Save


Ispred Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu izlomljena je česnica od 7.000 dijelova i podijeljeni su paketići.

Vjernici su se okupili u Hramu Svetog Save, gdje od 9 časova vladika Stefan uz sasluženje beogradskih sveštenika služio Božićnu liturgiju, prenosi RTS.

Nakon liturgije, ispred Hrama organizovano je tradicionalno lomljenje česnice i to nakon dvije godine pauze zbog pandemije. 

Česnica ima više od 7.000 dijelova, i u njoj su skrivena 33 zlatna dukata. 

Teška je više od 250 kilograma, prečnika četiri metra. Testo je od sinoć u 18 časova spremalo sedam majstora pekare AS Braća Stanković.

Mališanima su ispred Hrama podijeljeni i paketići.

Božićnoj liturgiji i lomljenju česnice prethodila je ponoćna liturgija koju je služio patrijarh srpski Porfirije, ali i paljenje badnjaka ispred Hrama, kome je prisustvovao veliki broj vjernika.

Takva atmosfera bila je i u hramovima i crkava širom Srbije gde su se vjernici okupili oko zapaljene vatre koja simbolizuje očišćenje i zajedništvo, prosperitet i zdravlje.

Ozdravljenje planete od koronavirusa prošle godine bila je jedna od centralnih poruka Božićne poslanice patrijarha srpskog, dok je ovogodišnja poslanica prije svega posvećena molitvi za mir i slobodu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.

Poslanicom se patrijarh, takođe, moli za povratak mira u područja zahvaćena ratnim sukobom između Rusa i Ukrajinaca, kako bi se svi izbjegli vratili u svoje domove, a gradovi obnovili.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić danas proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Nezavisne

 

online