Božić - praznik bogat običajnom tradicijom :: zoricakusmuk.info ::

Božić - praznik bogat običajnom tradicijom


Božić je, poslije Vaskrsa, najveći hrišćanski praznik. U bogoslovskim knjigama naziva se i "Mala Pasha", a Sveti Jovan Zlatousti naziva ga "časnijim i slavnijim od svih praznika i majkom svih praznika".

Božić je izvor za sve druge hrišćanske praznike, jer da nije bilo Hristovog rođenja, ne bi bilo ni Krštenja, ni Vaskrsenja.

Gospoda Isusa Hrista rodila je u judejskom gradiću Vitlejemu, Djeva Marija, budući da je natprirodno začela od Duha Svetoga, "ne od želje muževljeve, ni od pohote ljudske". S obzirom na njegov značaj i smisao, Božić se smatra najradosnijim danom u godini.

 

- Dan Hristovog rođenja je trenutak promjene u prirodi, kraj jednogodišnjeg ciklusa i čas kada stara godina prepušta vrijeme novoj. Na ikonografskim predstavama slika se pećina u kojoj se Bogorodica odmara uz dijete položeno u jasle.

Ponekad sliku prati natpis iz Jevanđelja po Luki: "Slava na visini Bogu, na zemlji mir, među ljudima dobra volja" - rekao je sveštenik Miladin Mitrović.

Božić je praznik koji je bogat običajnom tradicijom, koja okuplja porodicu, kao Crkvu u malom.

Praznik Rođenja Hristovog, naročito je radostan zbog toga što nam donosi obnovljenje. U našu dušu i srce utemeljuje novu radost, osjećanje i život.

RTRS

 

online