Glasovi Bošnjaka presudni u trci za broj delegata :: zoricakusmuk.info ::

Glasovi Bošnjaka presudni u trci za broj delegata


Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, predvođena SNSDom, očekuje da će u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imati četiri od pet delegata, ali za to će im, prema svim projekcijama, biti potrebna podrška i poslanika koji dolaze iz Pokreta za državu, a koji za "Nezavisne novine" kažu da o tome nije ni bilo razgovora, te da će imati svog kandidata.

Podsjetimo, Narodna skupština RS je na konstitutivnoj sjednici usvojila zaključak kojim se nalaže svim parlamentarnim strankama da sutra (17. novembar) do 18 časova dostave liste sa imenima kandidata za delegate u Domu naroda PS BiH, nakon čega će te liste biti dostavljene na ovjeru Centralnoj izbornoj komisiji BiH.
 
NS RS bira pet delegata koji će u četvorogodišnjem mandatu popuniti Dom naroda PS BiH, a te delegate biraju 83 narodna poslanika i to tajnim glasanjem.
 
Ono što je sigurno, vladajuća koalicija u Republici Srpskoj imaće zajednički prijedlog za četiri delegata i svi će biti iz SNSDa. To je potvrdio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider ove stranke nakon sastanka ove koalicije.
 
"Već su utvrđena imena, a to će biti Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Snježana Novaković Bursać", poručio je Dodik.
 
Ali, treba istaći da SNSD trenutno nema dovoljno glasova za izbor četiri delegata, jer imaju sigurnu podršku 53 poslanika (uključujući DNS i SPS), dok im je za četvrtog potrebna podrška i sa "druge" strane.
 
Opcija, prema trenutnom stanju, nije opozicija (SDS, PDP, Lista za pravdu i red  Nebojša Vukanović), pa zbog toga ostaje samo pet poslanika Pokreta za državu. Ipak, za sada, nemaju ni tu podršku, jer iz Pokreta za "Nezavisne" poručuju da nisu razgovarali sa SNSDom niti bilo kojom drugom strankom.
 
"Do predviđenog termina biće određen naš kandidat. Nije bilo razgovora da damo podršku bilo kome pa ni SNSDu. Pozvali smo da se da podrška našem kandidatu kako SNSD ne bi imao mehanizme blokada procese koji su u interesu građana.
 
Oni koji očekuju podršku našeg kluba za svoj prijedlog treba da znaju da mi očekujemo njihovu podršku za našeg kandidata", poručio je Ramiz Salkić, poslanik Pokreta za državu.
 
Opozicija, sa druge strane, ima 25 sigurnih glasova, što bi trebalo da bude dovoljno za jednog delegata. Očekuje se da on dođe iz SDSa, a to je Milan Miličević, v.d. predsjednika ove stranke. Ipak, iz SDSa za "Nezavisne" nisu otkrili ništa.
 
"O tome se odlučuje danas i to će biti konačno", kratko je poručio Vukota Govedarica, poslanik SDSa u NS RS.
 
Podsjetimo, za izbor u Dom naroda potrebno je 14 glasova, međutim, to ne mora da bude tako, s obzirom na to da je bilo slučajeva i da sa manje glasova kandidati dobiju poziciju delegata. Primjera radi, ako bi pet kandidovanih delegata dobilo po 14 glasova, to je 70 glasova, a NS RS ima 83 poslanika, tako da onaj ko u tom slučaju dobije 13 glasova ne može biti izabran. Takođe, ono što je činjenica jeste da mjesto delegata u Domu naroda BiH garantuje 17 glasova poslanika. A kandidata će sigurno biti i više. O ovoj temi su "Nezavisne" nedavno detaljno pisale.

Nezavisne

 

online