Milica Ijačić razbija predrasude: Prvi narodni poslanik u invalidskim kolicima danas polaže zakletvu :: zoricakusmuk.info ::

Milica Ijačić razbija predrasude: Prvi narodni poslanik u invalidskim kolicima danas polaže zakletvu


Milica Ijačić danas će položiti zakletvu u Narodnoj skupštini Srpske i biće prvi poslanik u invalidskim kolicima u najvišem zakonodavnom tijelu Republike. Za “Glas” poručuje da će joj glavni zadatak biti borba za bolji položaj osoba koje se susreću sa istim poteškoćama kao i ona.

U izbornoj jedinici devet osvojila je 5.043 glasa, što joj je bilo dovoljno da kao četvrtoplasirana na listi SNSD-a bude narodni tribun u ovom sazivu. Poslije dva odbornička mandata u Skupštini grada Trebinje odlazi u republički parlament i to nakon što je njen stranački kolega Luka Petrović odustao od osvojenog mandata. Ijačićeva je reprezentativka BiH u parakajaku, rođena u Čapljini, ali se prije Odbrambeno-otadžbinskog rata sa porodicom preselila u Trebinje, koje je i njena stalna adresa. Rođena je 1991. godine.
 
Ističe da će se zalagati za bolji položaj lica sa invaliditetom te što bolji status Hercegovine.
 
- Prvi moj cilj je bolji položaj osoba sa invaliditetom. Te probleme vidimo u obrazovanju i drugim oblastima kao i u nepristupačnosti za invalide u raznim institucija širom Srpske - rekla je Ijačićeva.
 
Fokus će biti i na rješavanju problema te kategorije stanovništva.
 
- Ogroman problem su i lične invalidnine, gdje imamo rupu u zakonu. Napravljena je razlika između onih koji su se povrijedili i stekli invalidnost do 18. godine i poslije - rekla je Ijačićeva. 
 
Prema njenim riječima, očuvanje vitalnih nacionalnih interesa nešto je o čemu svi poslanici moraju imati konsenzus. Naglašava da je njen cilj bolji život za svakog čovjeka, ali i bolja infrastruktura, posebno u Hercegovini iz koje dolazi.
 
- Jedna od najvažnijih stavki su bolji putevi, na tome svaki Hercegovac treba da radi, ali i svaki čovjek u Srpskoj, jer treba da težimo ka boljoj infrastrukturi. Dobri putevi su nam prioritet za budućnost i ulaganja - rekla je Ijačićeva.
 
Reprezentativka je BiH u parakajaku pa će, kako kaže, u naredne četiri godine od nje biti moguće čuti i diskusije koje se tiču osoba sa invaliditetom u sportu. Takmičenja sportista sa invaliditetom su skuplja, jer je neophodno obezbijediti rekvizite, u prvom redu kolica.
 
- Lica sa invaliditetom koja su uključena u bilo koji kolektiv ne daju od sebe 100 odsto, nego 1.000 odsto. Potrebno je uložiti puno truda, odricanja i zalaganja, jer te rezultate treba priznati i izjednačiti sa rezultatima svih sportista. Ostali smo pod stigmom predrasuda da to nije dovoljan rezultat - rekla je Ijačićeva.
 
Odličan rezultat
Milica Ijačić prezadovoljna je rezultatom SNSD-a na sve četiri nivoa, ali i svojim rezultatom u izbornoj jedinici devet.
 
- Što se tiče mog ličnog rezultata, s obzirom na to da sam prvi put na listi za narodnog poslanika, imala sam nevjerovatnu podršku u čitavoj izbornoj jedinici i srećna sam - rekla je Ijačićeva.

Glas Srpske

 

online