Evo zašto ne trebate kupovati zapakovan hljeb :: zoricakusmuk.info ::

Evo zašto ne trebate kupovati zapakovan hljeb


Nasječeni hljeb u kesici često se smatra praktičnom i brzom alternativom za svakodnevnu konzumaciju. Međutim, ova pogodnost krije zdravstvene rizike koje ne treba zanemariti.
 
Od konzervansa do načina skladištenja, važno je biti svjestan mogućih nedostataka sječenog hljeba kupljenog u prodavnici.
 
Konzervansi i „e“
 
Nasječeni hljeb koji se prodaje u marketima često sadrži razne konzervanse i aditive namijenjene produženju roka trajanja i održavaju ga mekim. Ove hemikalije mogu nepovoljno uticati na probavni sistem i smanjiti hranljivu vrijednost hljeba. Dugotrajna konzumacija ovih stvari može dovesti do raznih zdravstvenih komplikacija, uključujući alergije i druge metaboličke probleme.
 
Problemi sa skladištenjem
 
Uobičajena praksa čuvanja nasječenog hleba u plastičnim kesama može uzrokovati njegovo brzo sušenje ili, obrnuto, podstaći rast plijesni ako se hljeb čuva u neprikladnim uslovima. Osim toga, ta plastična pakovanja ne dopuštaju hljebu da „diše“, što može dovesti do pogoršanja njegovog ukusa i teksture.
 
Zdravstveni rizici od onečišćenja
 
Rezači hljeba u fabrikama često su podmazani uljem kako bi se osiguralo glatko sječenje. Ovo ulje može doprinijeti bržem razvoju plijesni na hljebu, a može sadržati i nečistoće koje mogu ući u hljeb tokom sječenja. Izloženost takvoj kontaminaciji može predstavljati dodatne zdravstvene rizike.
 
Alternative za zdraviju konzumaciju hljeba
 
Za one koji žele biti sigurni, pečenje sopstvenog hljeba kod kuće odlična je alternativa. Kućno pečenje omogućuje kontrolu nad sastojcima i osigurava da hljeb ne sadrži štetne dodatke.
 
Alternativno, pri kupovini hljeba u marketima preporučuje se birati proizvode s minimalnim aditivima i čuvati ih u odgovarajućim uslovima, poput kutije za hljeb ili u platnenoj krpi, čime će hljeb duže ostati svjež i zdrav.
 
Iako se kupovina sječenog hljeba u kesici može činiti lakim izborom, važno je biti svjestan potencijalnih zdravstvenih rizika i razmotriti bolje alternative koje su ne samo zdravije, već pružaju i bolji ukus i kvalitet proizvoda, prenosi Krstarica.

Glas Srpske

 

online