U Srbiji potvrđeno 1. 226 slučajeva velikog kašlja :: zoricakusmuk.info ::

U Srbiji potvrđeno 1. 226 slučajeva velikog kašlja


Prema podacima iz Servisa javnog zdravlja, zaključno sa 5. februarom na teritoriji Srbije od strane zdravstvenih radnika prijavljeno je ukupno 1. 226 potvrđenih slučajeva velikog kašlja kod kojih je dijagnoza postavljena od početka 2024. godine, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Od početka ove godine prijavljena su dva smrtna ishoda uzrokovana velikim kašljem kod nevakcinisane djece uzrasta dva i po, odnosno tri mjeseca.

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno- specifična stopa incidencije zabilježena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 mjeseci i kod djece uzrasta 10 do 14 godina.

Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva njih 94, odnosno 7, 7 odsto bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 mjeseci.

Najveći broj slučajeva prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda, gdje su registrovane i najviše stope incidencije.

Nezavisne

 

online