Šta će se desiti sa klimatskim promjena ukoliko temerature ne padnu? :: zoricakusmuk.info ::

Šta će se desiti sa klimatskim promjena ukoliko temerature ne padnu?


Klimatske promjene donijeće mnoge nepoznanice ako temperature u svijetu ne budu pale do kraja godine, izjavio je danas direktor Godar insituta pri NASA Gevin Šmit.

- Do kraja ljeta, ako još uvijek bude rekordnih temperatura u sjevernom Atlantiku ili drugde, onda se zaita selimo u nepoznanice - rekao je Šmit, dodajući da svijet može da pređe u fazu još bržih klimatskih promjena, prenosi Bi-Bi-Si.

Prethodni mjesec, mart bio je najtopliji u svijetu do sada i deseti je mjesec uzastopce koji se smatra rekordno najtoplijim, a kao glavni uzrok za to navodi se vremenski fenomen El Ninjo, za koji se očekuje da prestane u narednim mjesecima.

El Ninjo, koji je počeo prošlog juna i koji je u decembru dostigao vrhunac, stvara dodatnu količinu toplote u uslovima kada je toplota već povećana zbog velikog sagorijevanja fosilnih goriva.

Mart ove godine bio je 1.68 stepeni topliji od marta iz ''predindustrijskih'' vremena, prije nego što su ljudi počeli da sagorevaju velike količine fosilnih goriva.

- Naša predviđanja su prilično promašila specifične stavke iz 2023. godine, a ako prethodne statistike ne funkcionišu, onda postaje mnogo teže reći šta će se dogoditi u budućnosti - ukazao je Šmit.

Iako naučnici nisu sigurni kako će se tačno razvijati uslovi u regionu Pacifika, trenutna predviđanja sugerišu da bi mogla nastupiti hladna faza El Ninja kasnije ove godine, što bi moglo da dovede do privremenog pada globalnih temperatura vazduha.

- Još uvijek pokušavamo da razumemo zašto se situacija tako dramatično promijenila sredinom prošle godine i koliko će se ova situacija nastaviti, da li je u pitanju fazni pomak ili je riječ o kratkotrajnim klimatskim trendovima - kaže članica istraživača Službe za kilmatske promjene EU ''Kopernik'' Samanta Burdžes.

Naučnici i dalje tvrde da je najbolji način da se zaustavi globalno zagrijavanje taj da se smanji emisija gasova.

- Razumijem izazove, ali je takođe tačno da ako ne reagujemo, obavezujemo se na budućnost u kojoj će prilike iz 2023. biti nova normalnost'', rekla je istraživač Anželik Melet iz Instituta Merkator Oušna.

Tanjug


 

online