Princ Aleksandar: Budućnost otadžbine gradi se čuvanjem i unapređenjem nasljeđa predaka :: zoricakusmuk.info ::

Princ Aleksandar: Budućnost otadžbine gradi se čuvanjem i unapređenjem nasljeđa predaka


Princ Aleksandar Karađorđević čestitao je građanima Srbije Dan državnosti, poručivši da se budućnost otadžbine gradi ponosom na zavještanje predaka i čuvanjem i unapređenjem nasljeđa koje su ostavili.

Čestitajući Sretenje, princ Aleksandar je istakao da je to dan kada su ojačani i obnovljeni korijeni srpskog naroda.

- Ponosni smo na sve što su naši preci postigli, ali imamo i ogromnu odgovornost prema njihovom zaveštanju. Njihova hrabrost i spremnost da čine naizgled nemoguće treba da budu naša inspiracija i vodilja - poručio je Karađorđević.

On je istakao da na Sretenje Srbi slave svoju državnost, državotvornost, ustavotvornu tradiciju, slobodu i sve što je učinjeno da se ona sačuva, a slave i svoje postojanje.

- U ovih 220 godina od sudbonosnog Sretenja, kada su se narodni prvaci susreli u Marićevića jaruzi u Orašcu i podigli Prvi srpski ustanak pod vođstvom osnivača dinastije Karađorđević, vrhovnog vožda Karađorđa, ali i 189 godina od donošenja prvog Ustava moderne Srbije, mnogo puta smo čuli reč otadžbina - naveo je princ u čestitki.

On je naglasio da je u riječi otadžbina sadržano sve ono što srpski narod jeste, sva ljubav prema srpskoj zemlji i narodu i prema svima onima koji su srpsku državu gradili i izgradili, ali i prema svim budućim pokoljenjima.

Srbija 15. februara obilježava Sretenje – Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije. 

RTRS

 

online