Marketi imaju trikove kako da vas podstaknu da potrošite više :: zoricakusmuk.info ::

Marketi imaju trikove kako da vas podstaknu da potrošite više


Porodice koje obavljaju sedmičnu kupovinu često su meta lukavih taktika supermarketa, što ih može nesvjesno koštati hiljade maraka godišnje. Ali, uz nekoliko trikova, možete prevariti ove taktike i uštediti. Psiholog dr Luise Godar-Krauli kaže: "Kada kupci shvate zamke postavljene od strane marketa, lakše ih je izbjeći."

Evo liste lukavih tehnika koje trgovci primjenjuju, prema otkrićima Linsi Hop, koje prenosi "The Sun".

Ne kupujte stvari na kasama

Impulsivna kupnja je vjerovatnija dok čekate u redu, a male primamljive stavke pored blagajne mogu podstaći kupovinu u zadnji trenutak. Iskoristite ovu priliku da pregledate svoj popis za kupovinu umjesto toga.

Izbjegavajte proizvode na nivou očiju

Proizvodi na nivou očiju su primjetniji i skloniji kupovini, stoga su viši proizvodi često strateški postavljeni ovdje radi boljeg utiska o cijeni. Pogledajte i na gornje i na donje police - možda ćete pronaći slične ili bolje proizvode po nižoj cijeni.

Oprezno s višestrukim ponudama

Ponude poput "Kupi jedan, dobij drugi besplatno" podstiču kupovinu veće količine i stvaraju utisak bolje vrijednosti, čak i ako vam nije potrebna dodatna količina. Dr Godar-Krauli kaže: "Procijenite trebate li stvarno dodatnu stavku, posebno ako će dodatni proizvod završiti negdje u ormaru ili biti bačen."

Zaokružite cijene od 99 centi

Potrošači obično percipiraju cijene netom ispod zaokruženog broja kao značajno niže, iako je stvarna razlika minimalna. Zaokružite cijene kako biste procijenili stvarne troškove.

Idite na udaljenu stranu marketa

Marketi pokušavaju zadržati kupce u trgovini što je duže moguće kako bi povećale šanse da kupite dodatne proizvode. Ričard Kari, voditelj maloprodaje u konsultantskoj firmi Rapleys, kaže: "Supermarketi obično stavljaju osnovne artikle koje dođete kupiti bliže zadnjem dijelu marketa, tako da morate proći pokraj privlačnih ponuda koje vas mame da potrošite."

Oprezno sa "ograničenim ponudama"

Trgovci koriste ove ponude kako bi stvorili osjećaj hitnosti, podstičući brzo donošenje odluka i impulsivne kupovine. Prije nego što kupite, razmislite je li ponuda stvarno korisna. Ako se radi o nebitnom predmetu, možda je bolje dovršiti ostatak kupovine prije nego što se vratite ako vam zaista treba.

Ne kupujte sezonsku robu previše rano

Privlačni izlozi i rane zalihe sezonskih proizvoda stvaraju osjećaj i hitnosti kupovine, zbog čega su vaskršnja jaja već sada u prodaji. Ričard savjetuje: "Planirajte svoje kupovine temeljene na vašim potrebama umjesto na promotivnom rasporedu trgovca."

Pomjerite se na niže brendove

Premium proizvodi često izgledaju primamljivo zbog lijepe ambalaže. Uštedite tako da prijeđete na jedan razred jeftinijih namirnica - bilo da se radi o zamjeni brendiranog proizvoda za premium marku supermarketa ili prelasku s srednjeg cjenovnog ranga na jeftinije. 

Razmislite o karticama lojalnosti

Kupci u gotovo svim današnjim marketima značajno više plaćaju za iste predmete ako nisu prijavljeni na lojalne programe trgovina. Ekskluzivne cijene mogu značiti velike uštede, pa se isplati pridružiti, čak i ako samo povremeno kupujete u tim trgovinama.

Oprez kod dostave

Ne samo u trgovinama možete biti prevareni. Predmeti naručeni online, posebno svježe voće i povrće, često imaju samo procijenjenu cijenu prilikom plaćanja. Zamjene mogu biti znatno različite od onoga što ste naručili. Stoga je važno provjeriti konačni račun i ne ustručavati se vratiti predmete ako je cijena veća od očekivane. Izbjegavajte pritisak za brzo pražnjenje kupovine, propuštajući oštećene ili pokvarene predmete, prenosi "Klik".

"Savršena kupovina uštedjela mi je 30 evra u prvoj sedmici - to je 1.500 evra godišnje" Vlasnica malog preduzeća Rianon Abot provela je sedmicu izbjegavajući lukave taktike i uštedjela 30 evra.

Rianon, 41-godišnjakinja koja živi u Epsomu, Suri, sa suprugom i dvoje djece starosti od osam i pet godina, kaže: "Brendirani su pahuljice bile na akciji na kraju reda, ali pronašla sam jeftiniju verziju vlastitog brenda na donjoj polici koja mi je uštedjela preko jedne funte. Kupovina mi je trajala duže nego obično jer sam puno više tražila, ali kada se naviknem gdje tražiti, neće mi trebati toliko vremena. Ušteda od 30 evra u sedam dana se akumulira i može više o 100 evra mjesečno ili 1500 evra godišnje."

Nezavisne

 

online