Rigorozne sankcije za one koji ne prijave strane radnike :: zoricakusmuk.info ::

Rigorozne sankcije za one koji ne prijave strane radnike


Čini se da će izmijenjeni prijedlog Zakona o strancima ubrzo ugledati svjetlo dana i olakšati poslovne muke stranim radnicima koju su obećanu zemlju pronašli u Hrvatskoj.

Crne liste i šestogodišnje kazne za poslodavce koji ne prijavljuju zaposlenike trebale bi regulisati rad na crno, dok će "tailor made" kursevi hrvatskog jezika stranim radnicima olakšati učenje pojmova i riječi vezanih uz struku kojom se bave.

Iz Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike potvrdili su da je u pripremi jedinstveni pravilnik koji će objediniti dva spiska - listu poslodavaca kod kojih je utvrđen neprijavljeni rad i onih kod kojih nisu primijećena kršenja prava radnika nakon sprovedenog inspekcijskog nadzora.

U prevodu, oni poslodavci koji ne budu pravovremeno prijavili radnike i uhvati ih inspekcija idu na crnu listu, dok one koji se drže zakona i pravilnika očekuju određeni benefiti. Jednom kad se poslodavac nađe na crnoj listi, na njemu ostaje šest godina od dana kad je zapisnikom utvrđen neprijavljeni rad.

Listu će uspostaviti i voditi upravo Ministarstvo rada, a dodatne detalje poput sadržaja, načina upisa i rokova objave podataka poslodavaca propisivaće pravilnik koji će biti donesen tokom prvog kvartala ove godine, nakon usuglašavanja s nadležnim inspekcijskim tijelima i socijalnim partnerima.

Iako resorno ministarstvo "Jutarnjem listu" nije potvrdilo kad će tačno javnost ugledati novi zakon, državni sekretar Ministarstva rada Ivan Vidiš u emisiji "Hrvatskog radija" rekao je da će biti donesen u prvom kvartalu 2024. godine.

Potvrdio je i spekulacije da će se radne dozvole za strance produžiti s jedne na tri godine, što bi trebalo ubrzati proceduru dolaska stranaca u Hrvatsku i rasteretiti administraciju, piše novinarka "Jutarnjeg lista", Iva Pahlić.

Nezavisne

 

online