Rok za formiranje Skupštine 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata :: zoricakusmuk.info ::

Rok za formiranje Skupštine 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata


Rok za formiranje Narodne skupštine je 30 dana od objavljivanja konačnih izbornih rezultata, a parlament poslije toga u roku od 90 dana treba da izabere novu vladu.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, Republička izborna komisija u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izvještaja o rezultatima izbora treba da dodijeli mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redoslijedu na izbornoj listi.

Narodna skupština na prvoj sjednici, koju zakazuje predsjednik iz prethodnog saziva, potvrđuje mandate narodnih poslanika. Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dvije trećine narodnih poslanika.

Iz RIK-a je najavljeno da će večeras biti saopšteni preliminarni rezultati izbora, a da se konačni rezultati mogu očekivati pošto se završe sve izborne radnje, odnosno isteknu rokovi za podnošenje prigovora ili eventualno ponavljanje izbora na nekim biračkim mjestima.

Rok za podnošenje prigovora je 72 časa od zatvaranja biračkih mesta i utvrđivanja preliminarnih rezultata, a prigovori se u skladu sa zakonom podnose lokalnom izbornoj komisiji koja će postupati u skladu sa tim.

Ukoliko dođe do ponavljanja izbora na određenim biračkim mjestima ono se vrši u roku od 10 dana od donošenja rješenja o ponavljanju.

Poslije zatvaranja biračkih mjesta, lokalna izborna komisija u roku od 96 časova donosi za sva biračka mjesta koja se nalaze na njenoj teritoriji zbirni izvještaj o rezultatima glasanja i o tome obavještava RIK.

Ako je podnijet prigovor na nepravilnosti tokom glasanja na biračkom mjestu, rok za donošenje i dostavljanje zbirnog izvještaja računa se od dana kada su lokalnoj izbornoj komisiji dostavljene odluke o svim podnijetim pravnim sredstvima.

Ako se na pojedinim biračkim mjestima sprovodi ponovno glasanje, rok za donošenje i dostavljanje zbirnog izvještaja o rezultatima glasanja računa se od zatvaranja biračkog mjesta na kojem je najkasnije ponovljeno glasanje.

RIK u roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izvještaja o rezultatima glasanja donosi i objavljuje za sva biračka mjesta ukupan izvještaj o rezultatima izbora.

Protiv ukupnog izvještaja o rezultatima izbora podnosilac proglašene izborne liste i birač mogu podnijeti prigovor RIK u roku od 72 časa od objavljivanja ukupnog izvještaja na veb-prezentaciji.

- Konačne rezultate imaćemo 2024. godine, jer je sama zaštita izbornog prava dosta produžena upravo da bi ljudi, odnosno birači, imali vremena da, ukoliko su čuli neke nepravilnosti podnesu odgovarajuće pravno sredstvo - objasnio je predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

Tanjug

 

online