RIK: Preliminarni rezultati u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mjesta :: zoricakusmuk.info ::

RIK: Preliminarni rezultati u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mjesta


Predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je večeras da će po zakonu preliminarni rezultati glasanja biti saopšteni u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mjesta.

Na pitanje novinara na konferenciji za novinare RIK-a kada se može očekivati da RIK objavi preliminarne rezultate, Dimitrijević je rekao: Što se tiče preliminarnih rezultata, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, RIK je obavezna da utvrdi preliminarne rezultate u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mjesta. Dakle, taj krajnji zakonski rok jeste nešto poslije 20 časova sutra, dakle ponedjeljka".

Na konstataciju novinara da RIK neće večeras objavljivati preliminarne rezultate, on je rekao da RIK to ne može da uradi ako postupa po zakonu.

- Po zakonu rok je 24 časa, dok se utvrde svi rezultati glasanja sa biračkih mjesta i budu verifikovani kroz Republički zavod za statističku obradu - rekao je Dimitrijević.

On je rekao da je hipotetički moguće izaći sa preliminarnim rezultatima i za dva sata, ali da neće biti unijeti rezultati.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je objasnio da se primjenjuje nova tehnologija sa video bimovima u RIK-u.

- Na video bimovima od početka unosa materijala imate podatke u realnom vremenu. Pa sad, do momenta u kome gledate, unijeta je neka količina izbornog materijala i na osnovu te količine vidite kakav je rezultat. Ali ti rezultati su samo možda indikativni, recimo, poslije unesenog 30 ili 40 odsto materijala. Ali, to nisu preliminarni rezultati - rekao je Dimitrijević.

RTRS

 

online