Slovenija produžila policijske kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom :: zoricakusmuk.info ::

Slovenija produžila policijske kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom


Slovenačka vlada donijela je odluku da do 22. juna 2024. godine produži policijske kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom, navodeći kao razloge za to ''značajno pogoršanje bezbjednosne situacije na Bliskom istoku'', terorističke pretnje, bezbjednosnu situaciju u Avganistanu i nasilne sukobe u više afričkih zemalja.

Slovenija je prvi put uvela provjere 21. oktobra, u skladu sa članom 28 šengenskih pravila o granicama, koje se mogu vršiti najviše dva mjeseca, a sada se poziva na član 25, koji dozvoljava policijske provjere u dodatnih šest mjeseci, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

Vlada je poslije sednice saopštila da je nivo rizika od terorizma i dalje povišen, u Sloveniji i drugdje u Evropi, pri čemu prijetnja jednoj članici šengenske zone predstavlja prijetnju svim članicama, prenosi Tanjug.

Policija je u više zemalja EU uhapsila nekoliko državljana trećih zemalja u antiterorističkim racijama, dok migracioni tokovi predstavljaju "bezbjednosni rizik u ovom kontekstu", navodi se u saopštenju slovenačke vlade.

''Slovenija trenutno ne provjerava sve putnike i isti sistem će ostati na snazi, sa ciljanim provjerama fokusiranim na sprečavanje terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala'', navodi se u saopštenju slovenačke vlade.

Tanjug

 

online