Ovo su najgora pića za naše zdravlje :: zoricakusmuk.info ::

Ovo su najgora pića za naše zdravlje


Pića mogu biti puna aditiva i šećera. Ako nam je zdravlje na prvom mjestu, evo koje opcije trebamo izbjegavati.

Energetska pića

Dijetičarka Kajli Ivanir upozorila je da energetska pića mogu dovesti do povećanog krvnog pritiska i stresa budući da sadrže višak kofeina i stimulansa. Takođe, mogu nas razbuditi i, ponekad, izazvati mučninu i glavobolju.

Slatki alkoholni kokteli

Kombinacija alkohola i fruktoznog sirupa, koja se ponekad nalazi u koktelima, nije dobra za jetru. Prema Ivanirovoj, ta kombinacija kompromituje sposobnost jetre da filtrira toksine i sprječava pretvaranje fruktoze u glukozu.

"Posljedica toga je otežana detoksikacija. Višak fruktoze pohranjuje se kao mast, a to zatim može uzrokovati porast triglicerida, jednog od krivaca za razvoj bolesti masne jetre", pojasnila je za "Fox News".

Gazirana pića

Gazirana pića puna su dodanog šećera pa nutricionisti i dijetičari savjetuju da osobe koje žude za mjehurićima biraju kiselu vodu, kojoj se može dodati sok od limete, limuna ili narandže.

Ledeni čaj

Komercijalni, flaširani ledeni čajevi mogu sadržavati istu količinu šećera kao i sok. Prekomjerna konzumacija zaslađenih pića poput ledenog čaja povezuje se s razvojem metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Umjetno zaslađena pića

Ivanirova napominje da su istraživanja pokazala da umjetni zaslađivači poput aspartama i sukraloze remete mikrobiom i škode zdravlju crijeva, prenosi "Index".

Index

 

online