Ekstremna vrelina prijeti planeti: 2023. može biti najtoplija godina u istoriji :: zoricakusmuk.info ::

Ekstremna vrelina prijeti planeti: 2023. može biti najtoplija godina u istoriji


Već četvrti mjesec zaredom padaju svi rekordi u vrućini, objavio Kopernik servis za klimatske promjene.

Na sjevernoj hemisferi možda je kalendarska jesen, ali ekstremna vrućina ne popušta. Novi podaci pokazuju da je prošli mjesec bio najtopliji septembar otkako se mjeri vrijeme, što je četvrti mjesec zaredom kada padaju rekordi u vrelini, zbog čega je 2023. na putu da definitivno bude najtoplija godina u istoriji, piše CNN.

Septembar ove godine pobijedio je po vrelini septembar 2020. za 0,5 stepeni, pokazali su podaci Servisa za klimatske promjene Kopernik Evropske unije. Ovaj mjesec nikad nije bio ovako vreo otkako Kopernik bilježi temperature 1940.

"Temperature bez presedana za septembar nakon rekordno vrelog ljeta ruše sve rekorde na navjerovatan način", rekla je Samanta Bardžes, zamjenica direktora Kopernika, u saopštenju.

Septembar je u mnogim dijelovima planete imao julske temperature – globalna temperatura u prosjeku je bila 16,38 stepeni, što znači da ovaj mjesec bio za 0,93 stepena topliji od prosjeka za period od 1991. do 2020. i 1,75 stepeni topliji od prosjeka u preindustrijskom dobu.

Dok se mnogi fokusiraju samo na dugoročni skok temperature, nevjerovatna septembarska vrućina nakon najtoplijeg ljeta u istoriji pokazala je šta se može dešavati i narednih godina i kako globalno zagrijavanje pojačava ekstremno vrijeme.

I temperature okeana u septembru su bile ekstremne. Prosječna temperatura mora dostigla je 20,92 stepena, što je najtoplije za septembar i druga najtoplija za bilo koji mjesec.

Na prvom mjestu je avgust ove godine.

Osim toga, i led na Antarktiku je na svom istorijskom minimumu za ovo doba godine, prenosi Telegraf.

Telegraf


 

online