OPASNOST OD NEVREMENA Građani Slovenije evakuisani, ulice zatvorene :: zoricakusmuk.info ::

OPASNOST OD NEVREMENA Građani Slovenije evakuisani, ulice zatvorene


Snažni pljuskovi koji su u ponedjeljak tokom dana pogodili jug i zapad Slovenije, u utorak naveče premjestili su se na sjever i istok zemlje.

Danas će u Sloveniji biti obilne kiše, ali bez pljuskova. Najviše oborina očekuje se na sjeveru zemlje, u pojasu od Pohorja i Koruške do Kamniško-Savinjskih Alpa.

Rijeke će i dalje rasti, posebno u sjevernoj i istočnoj Sloveniji, takođe, u riječnim slivovima već pogođenim prethodnim poplavama. U ovom dijelu Slovenije moguća su izlijevanja rijeka iz korita.

Svi dijelovi zemlje, osim sjeverozapada, na karti upozorenja obojani su narandžastom bojom.

Sloveniju su u ponedjeljak po drugi put u avgustu pogodile obilne kiše, ali nisu izazvale toliko štete kao početkom mjeseca premda je prolazak vremenske fronte ponovno donio pljuskove i nevrijeme.

Prema riječima zapovjednika civilne zaštite Srečka Šestana nije se ostvario najgori scenario. Nevrijeme s jakim pljuskovima i vjetrom izazvalo je u ponedjeljak probleme na obali, u sjevernom Primorju, središnjoj Sloveniji i Gorenjskoj.

– U opštini Koper jak vjetar oštetio je krov OŠ “Šmarje” i natkrivenu tribinu na stadionu “Bonifika”, a tuča je pogodila Ajdovščinu. U Ljubljani su zabilježeni brojni incidenti – rekao je Šestan.

U glavnom gradu voda je poplavila dosta podvožnjaka i paralizovala promet. Gradaščica je bila na rubu izlijevanja oko 20 časova, ali se situacija smirila. U Medvodama su hitne službe intervenirale na 15 mjesta.

U Gorenjskoj su opet poplavljene infrastrukture, a posebno su zabrinuti zbog klizišta. Poplavljeno je nekoliko podruma, a vatrogasci su obavili 30 intervencija. U Škofjeloškoj je dio građana preventivno evakuisan. U Kamniku su ipak tri porodice na vrijeme evakuisane.

Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje od ponedjeljka od 18 časova do danas u šest časova evidentisala je incidente na 193 lokacije, od čega najviše na području regionalnih centara za obavještavanje Ljubljana (90), Kranj (40) i Koper (27).

Na saniranju posljedica angažovano je 90 vatrogasnih jedinica, od čega sedam profesionalnih koje su odradile ukupno 285 intervencija.

Zbog pljuskova zatvoreno još nekoliko ulica
Nakon jučerašnjih pljuskova i dalje su mjestimično zatvorene prometne ulcie. Zatvorena je cesta Lesce-Kropa u željezničkom podvožnjaku Rožna Dolina zbog poplavljenog kolnika.

Zbog opasnosti od aktiviranja klizišta, u Koruškoj je zatvorena cesta Ravne-Dravograd kod Tolstog Vrha. Vozačima se savjetuje obilazak cestom Dravograd–Otiški vrh–Slovenj Gradec–Kotlje–Ravne na Koroškem.

Ceste su i dalje zatvorene zbog poplava s početka mjeseca: Ljubljana–Litija, kod Dol, Kamnik – Stahovica – Kamniška Bistrica i Kamnik – Gornji Grad, Podlom–Kranjski Rak–Luče i Luče–Ljubno ob Savinja, prenosi N1.

Evakuisan dio stanovnika, u jednoj opštini odnesena ulica
U Črnoj na Koroškoj preventivno su se evakuisali neki mještani Spodnjeg Javorja, mještani Loma pri Mežici i jedna porodica iz opštine Prevalje. U mjestu Topla voda je odnijela ulicu, ali inače hitne službe nisu zabilježile veće intervencije.

Srpska Info

 

online