Širom Hrvatske okupljanja u znak solidarnosti nakon zločina u BiH :: zoricakusmuk.info ::

Širom Hrvatske okupljanja u znak solidarnosti nakon zločina u BiH


U gradovima širom Hrvatske danas je održana akcija "Sigurnost žena je odgovornost države", u znak solidarnosti nakon trostrukog ubistva u Bosni i Hercegovini, a na okupljanjima je od države je zatraženo da preduzme konkretne mjere za zaštitu žena od nasilja.

Jedan od zahtjeva je da femicid bude definisan kao posebno krivično djelo u zakonu.

Ženska udruženja ističu da se na taj način opraštaju od brutalno ubijene Nizamu Hećimović i izražavaju solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje traže veću efikasnost u zaštiti od nasilja, prenosi HRT.

Organizatorke poručuju da je nasilje nad ženama najpredvidiviji zločin zbog dugotrajnosti nasilja bliskog počinitelja i zakazivanja sistema zaštite, koje prethodi ubojstvu.

U Zagrebu je akcija održana ispred zgrade Ministarstva pravosuđa i uprave, a Jelena Janković iz Udruženja žena Vukovar istakla je da nasilje ne pogađa samo žene u BiH, nego sve žene i navela da je u Hrvatskoj prošle godine ubijeno 13 žena.

"Ono što tražimo je da Vlada hitno osnuje radnu grupu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za regulisanje femicida, definisanje femicida kao posebnog krivičnog djela u Krivičnom zakonu, donošenje zakona koji će regulisati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcionisanje nasilja nad ženama isključivo u krivičnu sferu, kao i donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama u skladu sa Istanbulskom konvencijom i sa predviđenim sredstvima za sprovođenje u državnom budžetu", rekla je Janković.

Nizamu Hećimović pretukao je i ubio 11. avgusta u Gradačcu u BiH nevenčani suprug Nermin Sulejmanović, koji je zatim ubio još dva muškarca, oca i sina, pa izvršio samoubistvo.

Pod istragom je više policijskih službenika, a formiran je i predmet protiv sudije koja nije odredila Sulejmanoviću mjeru zabrane prilaska nevjenčanoj supruzi.

Glas Srpske

 

online