Pedagozi o značaju razgovora s djecom poslije tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar :: zoricakusmuk.info ::

Pedagozi o značaju razgovora s djecom poslije tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar


Nakon tragedije koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar", pedagozi savjetuju da je potrebno da se razgovara sa djecom i da je bitan način kako se to radi, kao i da je važno da roditelji odgovore na njihova pitanja, ali da je isto tako bitno da se i roditeljima pomogne kako da se postave u tim razgovorima.

Pedagog u školi roditeljstva "Prvi put sa ocem" Milica Žarković rekla je danas za Tanjug da kroz razgovor sa djecom uvijek možemo da saznamo nešto novo i da je važno na koji način se sa njima razgovara.

"Bitno je da uvažimo njihova osećanja, da ispoljimo i svoja osećanja i našu brigu, jer je svi imamo, ali tako da oni osećaju da je opravdano i u redu ako se oni plaše, ako su besni, ljuti na odrasle, zato što se desilo nešto i zašto smo mi to dozvolili. Važno je da kažu o čemu razmišljaju i na koji način može da se to prevaziđe, jer često oni imaju bolje ideje od nas", objašnjava ona.

Na pitanje kako da djeca pobjede strah i traumu, Žarković je odgovorila da u strašnim situacijama djeca gledaju u nas i kako mi reagujemo i da je važno tada dati dobar primjer.

"Značajno je da se uvaže i prepoznaju sva osećanja - naša i njihova, da vide da mi imamo i strah i ljutnju i tugu i radost, da postanu svesni da osećamo isto kao i oni i da na neki aktivan način izlazimo na kraj sa svim tim izazovima", objašnjava ona.

Sagovornica Tanjuga je rekla da je značajno da kroz razgovore sa djecom pokažemo da mogu da izraze svoja osjećanja.

Ona je ukazala da nakon tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" treba da se preispita pristup kakav smo imali do sada prema djeci.

"Ja se nadam da ćemo to svi uraditi zajedno i da ćemo menjati pristup i način kako bi vratili poverenje u roditelje i školu", dodala je ona.

Pedagog Goran Vilotijević smatra da je dobro što poslije tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" nastavnici razgovaraju sa đacima, smiruju situaciju i dešavanja deci objašnjavaju tako da ona to mogu da shvate, ali i da je neophodno pomoći roditeljima kako da se oni sada postave prema djeci.

Odgovarajući na pitanje kako pomoći djeci da prebrode traumu, rekao je da je neophodno djeci odgovarati na sva pitanja i to tako da ona to shvate a da se ne uznemire.

"Ne bi trebalo bežati od pitanja, jer ako to radimo, onda problem narasta. Da bi se to suzbilo trebalo bi razgovarati sa decom ali i sa roditeljima, jer trenutno roditelji više unose paniku kod dece u ostalim školama, nego što to rade sama deca", rekao je Vilotijević i napomenuo da se roditeljski strahovi prenose na djecu.

Ukazao je da ni roditeljima nije lako u sadašnjoj situaciju i da ne znaju kako da se postave, jer kako je rekao, niko nije prošao školu kako se postaje roditelj.

"Mnogo prijatelja me zvalo u proteklih desetak dana i pitalo šta da rade sa decom, što znači da je potrebna edukacija roditelja i da se mora raditi sa njima. Roditeljski sastanci ne bi trebalo da budu mesta gde će se samo čitati uspeh učenika, nego i roditeljima držati predavanja jer nastavnici dosta znaju i trebalo bi znanje da prenesu roditeljima", rekao je Vilotijević.

Glas Srpske

 

online