Krah u Tuzli, Lumiwings otkazao sve letove :: zoricakusmuk.info ::

Krah u Tuzli, Lumiwings otkazao sve letove


Grčki avioprevoznik Lumiwings obustavio je sve svoje operacije iz Međunarodnog aerodroma Tuzla, potvrđeno je iz uprave aerodroma.
 
Avioprevoznik  je u decembru  prošle godine od Vlade Tuzlanskog kantona dobio pozamašne subvencije koje su trebale nadoknaditi očekivane gubitke i osigurati održivost poslovanja, ali je u prvim mjesecima godine, u januaru i februaru, odaziv putnika bio drastično manji od očekivanog. Finansijska pomoć, iako značajna, brzo je potrošena, ostavljajući avionsku kompaniju bez mogućnosti da ponovno procijeni svoju strategiju.
 
Prvobitni odgovor na sve manji broj putnika bilo je smanjenje učestalosti letova s dva na jedan sedmično na nekoliko odredišta, uključujući Stokholm, Halmstad, Mastriht, Sarbriken, Esbjerg, pa čak i planiranu rutu za Istanbul.
 
Međutim, ova se mjera pokazala nedovoljnom u zaustavljanju  izazova, što je dovelo do konačne i potpune obustave usluga do 31. marta. Odluka o otkazivanju svih prethodno najavljenih linija saopštena je Međunarodnom aerodromu Tuzla.
 
Dolaskom Lumiwingsa na aerodrom Tuzla očekivao se procvat prometa nakon odlaska WizzAira, ali došlo je do razvoja koji bi možda mogao i rezultirati prekidom saradnje.
 
Eksperti su upozoravali da je Lumiwings pogriješio što je za odredišne destinacije izabrao trećerazredne evropske aerodrome, a ne one atraktivne koje je imao WizzAir prije ukidanja baze u Tuzli.
 
Turistička zajednica Tuzlanskog kantona raspisala je nedavno novi javni poziv za subvencije sa Aerodroma Tuzla u svrhu razvoja postojećih i/ili uspostave novih linija, te će biti interesantno hoće li Aerodrom naći rješenje za letove nakon 31. marta.

Nezavisne

 

online