Zabrana mobilnih telefona u još jednoj školi u BiH :: zoricakusmuk.info ::

Zabrana mobilnih telefona u još jednoj školi u BiH


Savjet roditelja i škole u saradnji s Učiteljskim savjetom donijelo je odluku o zabrani donošenja i upotrebe mobilnih telefona u OŠ Čerin u Čitluku.
 
Ukoliko učenik iz opravdanog razloga (bolest ili drugi opravdani razlog) ponese mobilni u školu dužan je prije početka nastave o tome obavijestiti učitelja, razrednika i dežurnog nastavnika, pojašnjavaju iz škole.
 
Ako se kod učenika pronađe mobilni telefon, napominju, isti se oduzima i predaje u sekretarijat škole te se informiše učitelj.
 
Oduzeti telefon može preuzeti samo roditelj djeteta koji se prilikom preuzimanja obavještava o izrečenoj opomeni za kršenje Kućnog reda škole što prema Pravilniku o stegovnoj odgovornosti donosi sniženu ocjenu iz vladanja za učenika.
 
Osnovna škola "Bila" u Vitezu bila je prva u BiH koja je zabranila upotrebu mobilnih telefona boravka djece i nastavnika u školi kako bi podstakla veću socijalizaciju među učenicima i spriječila maloljetničku delinkvenciju koja se često pojavljuje na društvenim mrežama i potiče nasilje među mladima.
 
Nedavno je u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH podnesena inicijativa koja se odnosi na izradu propisa kojim bi se zabranila upotreba mobilnih telefona i tableta tokom trajanja nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, osim u situacijama kada je upotreba nužna zbog edukativnih, medicinskih i drugih opravdanih razloga.

Glas Srpske

 

online