Sarajevo i dalje među najzagađenijim gradovima u Evropi :: zoricakusmuk.info ::

Sarajevo i dalje među najzagađenijim gradovima u Evropi


Zagađenost vazduha u većim gradovima u BiH i dalje je veliki problem, upozoravaju iz Udruženja Eko-akcija. Vrijednosti sumpor-dioksida i prašine su često visoko iznad dopuštenih, a i dalje se mnogi kancerogeni polutanti čak redovno i ne mjere.
"Sarajevo je najzagađeniji glavni grad u Evropi i to jeste dramatično, ali je još veći problem što oni koji imaju mogućnost da ga riješi to ne rade", ističe je Anes Podić, predsjednik Udruženja Eko akcija.
 
Prema podacima Centra za okolinu koji vrši monitoring kvaliteta vazduha na području Zeničko-dobojskog kantona, vazduh je, iako bolji nego prije jer je stara toplana zatvorena, i dalje lošeg kvaliteta. Prašina, pogotovo ona ispod 2 i po mikrona, ono je što najviše zabrinjava.
 
Kako objašnjava, te čestice direktno ulaze u pluća, a one ispod jedan mirkon prolaze direktno u krv gdje organizam nema nikakve zaštite, jer te čestice često sadrže i teške metale koji se tako akumiliraju u organizmu.
 
Ljekari upozoravaju i da ove čestice ne narušavaju odmah ljudsko zdravlje, ali posljedice i veliki problemi nastupaju nakon određenog vremena i teško se liječe, prenosi RTRS.

RTRS

 

online