Upozorenje meteorologa: Sutra stiže nova superćelija, biće dosta problema :: zoricakusmuk.info ::

Upozorenje meteorologa: Sutra stiže nova superćelija, biće dosta problema


Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović za N1 je najavio da će već sutra preko područja Bosne i Hercegovine preći superćelija koja će sa sobom donijeti ponovo velike probleme.

Prvo je Krajinović govorio o jučerašnjoj nepogodi i da će ovakvih oluja biti sve više.

“Mi protiv prirode ne možemo i ne možemo promijeniti ono što nas očekuje u budućnosti kada su elementarne nepogode u pitanju. Međutim, možemo i moramo se prilagoditi i pripremiti za budućnost kada su ovakve stiuacije u pitanju”, rekao je Krajinović i da je najbolja priprema samozaštita uz pravovremene informacije upravo iz FHMZ.

Nakon današnjeg stabilnog vremena, Krajinović najavljuje da će sutra ponovo biti vremenskih nepogoda.

“Već sutra na zapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne prijeti mogućnost lokalnih nepogoda. U petak i subotu biće aktivno upozorenje FHMZ na jaka olujna nevremena na zapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Kada je u pitanju prelazak superćelije koja može donijeti velike probleme. Ona će prvo zahvatiti dijelove zapadne dijelove BiH pa onda duž doline rijeke Save premještati prema istoku ponovo zahvatiti sjeveroistok BiH. Ogledaće se u velikim količinama u kratkom vremenskom periodu, nerijetko praćeno grmljavinom, jakim do olujnim udarima vjetra i čestom pojavom grada. Tako da će biti dosta problema”, naajvio je Krajinović.

Sve informacije o vremenu, građani bi trebali pratiti od zvaničnih izvora FHMZ i meteoalarma koje oni izdaju, pojasnio je Krajinović.

N1

 

online