Olujno nevrijeme i danas prijeti BiH, izdat narandžasti meteoalarm :: zoricakusmuk.info ::

Olujno nevrijeme i danas prijeti BiH, izdat narandžasti meteoalarm


BiH je noćas pogodilo snažno nevrijeme, sa grmljavinom, gradom i olujnim vjetrom koji je čupao drveće, a slična situacija očekuje se i danas, najavljuju meteorolozi.

Naime, Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je za danas narandžasto upozorenje za sjeverno, centralno i istočno područje zbog mogućih jakih pljuskova praćenih grmljavinom i jakih udara vjetra te lokalne pojave grada.

Upozorenje je izdato za danas od 16:00 do sutra u 9:00 časova.

Kako najavljuju, uz jači pljusak može pasti 20-40 litara kiše po metru kvadratnom, dok su mogući olujni udari vjetra brzine 55-75 km/h.

"Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama", navode iz FHMZ, prenosi Fena.

I Republički hidrometeorološki zavod RS (RHMZRS) najavio je da se danas tokom popodneva očekuje razvoj oblačnosti koja donosi prolaznu kišu i pljuskove sa grmljavinom od zapada, preko sjevera ka istoku, koji bi mogao prerasti u olujno nevrijeme.

"Uveče i u noći ka četvrtku jača oblačnost će se premještati od sjeverozapada (duž rijeke Save) ka jugu i istoku i donijeće jače pljuskove sa grmljavinom i lokalne nepogode", navode iz RHMZRS.

Dodaju da će u sjevernim predjelima biti izraženijih lokalnih nepogoda uz moguću pojavu grada i jakog do olujnog vjetra.

Nezavisne

 

online