Prekomjeran uvoz piletine očerupao domaće živinare :: zoricakusmuk.info ::

Prekomjeran uvoz piletine očerupao domaće živinare


Prekomjeran uvoz piletine iz inostranstva “očerupao” je domaće peradare, skoro 30 odsto farmi u BiH je zatvoreno, a ugroženo je 20.000 radnih mjesta u tom sektoru.

Upozorili su na to iz Koordinacionog odbora živinara/peradara u BiH, ističući da je uvoz pilećeg mesa za čak 1.000 tona veći u ovoj godini.
 
"Još veći problem predstavlja što se uvozi smrznuti file iz Turske kojem je starost nepoznata i koji se nezakonito stavlja u promet nakon što se odmrzava i koristi u prodaji kao svježi proizvod u prodavnicama, restoranima i roštiljnicama. Tako trgovci prave nelojalnu konkurenciju domaćoj proizvodnji damping cijenama. Kazne za ovakve prekršaje su minimalne pa i kada ih inspekcija izrekne nemaju nikakav efekat", saopštili su iz Odbora, ističući da je neophodna pomoć vlasti kako bi se sačuvalo 20.000 radnih mjesta u ovom sektoru.
 
Proizvođači traže da se onemogući stavljanje u promet odmrznutog filea, i da se propišu drastične kazne zbog narušavanja zdravlja potrošača, posebno djece.
 
Na to upozorava i predsjednik Zajednice živinara RS Predrag Miličić, koji za “Glas Srpske” kaže da zamrznuti file namijenjen preradi završava u rashladnim vitrinama. Proizvođači pilećeg mesa, dodao je, suočavaju se sa velikim problemima izazvanih poremećajima na berzi.
 
"Pritišće nas sve, od poskupljenja osnovnih sirovina za proizvodnju, kukuruza, pšenice, soje, suncokreta, zatim konstantan rast naftnih derivata, poskupljenje gasa, a najavljeno je i poskupljenje struje. Pojedini nisu mogli izdržati taj nesklad između ulaznih i izlaznih cijena te je oko 30 odsto farmi zatvoreno", rekao je Miličić, naglasivši da je neminovno poskupljenje i pilećeg mesa i jaja.
 
Miličić, koji je i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, koje posluje već 32 godine, kaže da ovo preduzeće pliva uprkos svim poteškoćama.
 
"Trpimo posljedice nesklada cijena, ali se i dalje nekako snalazimo. Došlo je do blagog porasta cijena gotovih proizvoda, što bi trebalo ovaj posao da učini održivim. Poslujemo pod velikim pritiskom svih izazova, a nedostaje i radne snage", rekao je Miličić, naglasivši da povećanja plata ne mogu da stignu inflaciju koja sve više osiromašuje i radnike i kupce.
 
Proizvođači apeluju na nadležne u oba entiteta da ukinu podsticaje za uvozne piliće i daju veću podršku domaćoj proizvodnji.
 
Izvoz u EU
 
Iz Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH podsjećaju da proizvođači konzumnih i rasplodnih jaja, kao i jednodnevnih pilića skoro dvije godine traže da nadležne službe urade spiskove farmi koka u BiH, kao osnovnog početnog uslova za odobrenje izvoza u zemlje EU.
 
"Proizvođači su izrazili ogorčenje radi kašnjenja ove aktivnosti i zahtijevaju da se ovoj jednostavan posao hitno završi. Mogućnost izvoza za koji postoje kapaciteti rasteretio bi domaće tržište", naveli su iz Odbora.

Glas Srpske

 

online