Ursula fon der Lejen u petak dolazi u Sarajevo :: zoricakusmuk.info ::

Ursula fon der Lejen u petak dolazi u Sarajevo


Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen će boraviti u posjeti Bosni i Hercegovini 28. oktobra 2022. godine u okviru regionalne posjete zapadnom Balkanu. Posjeta se odvija u kontekstu nedavne preporuke Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, kako bi se naglasila poruka da je budućnost zemlje u Evropskoj uniji.

Planirani događaji u BiH
 
Predsjednica će se osvrnuti na tekuću energetsku krizu i pokazati odlučnost EU da podrži partnere u suočavanju sa visokim cijenama energenata i dugoročnom unapređenju njihove energetske sigurnosti.
 
Tokom posjete, predsjednica fon der Lejen će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, obratiće se političkim predstavnicima u BiH, predstavnicima civilnog društva, oblasti kulture i poslovne zajednice i svečano otvoriti tunel Ivan na Koridoru 5c.
 
Evropska unija je uložila 23,3 miliona eura bespovratnih sredstava za dionicu Tarčin-Ivan i za tunel Ivan, što je dio od ukupne grant podrške EU za Koridor 5c u iznosu od 542 miliona eura.
 
Ujutro u 9.45 sati planiran je sastanak sa članovima Predsjedništva BiH. Nakon toga, od 11.00 do 11.25 sati u Domu Armije Fon der Lejen će se obratiti svim prisutnima.
 
Od 12:30 do 12:50 predsjednica Evropske komisije će svečano otvoriti tunel Ivan.
 
Posjeta Beogradu i Podgorici
 
Nakon toga, Fon der Lejen nastavlja svoju posjetu zapadnom Balkanu u Srbiji. Pa će popodne otputovati u Beograd, gdje će se sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Ona će zajedno sa predsjednikom Vučićem posjetiti i gasni interkonektor Srbija-Bugarska u selu Jelašnica.
 
U 15:00 sati po lokalnom vremenu slijedi konferencija za novinare. Na kraju, predsjednica će u subotu boraviti u Podgorici, u Crnoj Gori, gdje će se sastati sa predsjednikom Milom Đukanovićem i premijerom Dritanom Abazovićem. Ona će posjetiti projekat „Transbalkanski elektroenergetski koridor: Mrežna dionica u Crnoj Gori“. Konferencija za novinare će se održati u 11:00 sati po lokalnom vremenu.

​Avaz

 

online