I kada ne igra najbolji je: Noletova 413. sedmica suverene vladavine svjetskim tenisom :: zoricakusmuk.info ::

I kada ne igra najbolji je: Noletova 413. sedmica suverene vladavine svjetskim tenisom


Najbolji teniser svijeta Novak Đoković ne igra još od 26.januara ali uprkos tome njegova prednost na ATP rang listi se uvećava.

Prvi reket svijeta uživa u odmoru i vremenu sa porodicom dok se njegovi rivali znoje po turnirima širom svijeta i nikao da mu zaprijete da vrhu.

Nole je danas počeo 413. sedmicu na vrhu, a prva pozicija mu je zagarantovana još nekoliko sedmica a vrlo vjerovatno i do kraja marta jer u ovom periodu ne brani nikakve bodova.

U sedmicama ispred nas je još nekoliko turnira prije nego što se Novak vrati na teren usred kalifornijske pustinje u Indijan Velsu, ali je sigurno da se njegova prednost neće istopiti.

Nastaviće se dominacija i nakon Indijan Velsa i Majamija, na kojima bi Novak trebalo da zaigra. S obzirom da na tim turnirima nije bio nekoliko godina zbog propisa vezanih za virus korona i za vakcinaciju on ne brani bodove i samo može da uveća bodovni saldo, pa se očekuje da prebaci granicu od preko 10.000 ATP bodova u martu.

Trenutno ima 9.855 bodova i dodatno je pobjegao drugoplasiranom na ATP listi Karlosu Alkarazu. Mladi Španac je branio 250 bodova iz Buenos Ajresa, ali je poslije poraza od Nikolasa Žarija 7:6, 6:3 ispao u polufinalu pa je izgubio 150 poena.

Sada je na 9.105 poena, a već naredne sedmice ide u Rio de Žaneiro. Tamo je prošle godine izgubio u finalu od Kamerona Norija i moraće da pobijedi kako bi uvećao bodovni saldo. Svakako, Novak mu je i tada van domašaja jer Alkaraz u Indijan Velsu brani titulu i ne može da doda ni bod kako god da odigra a može dosta da izgubi ako bude igrao kao u Buenos Ajresu.

Treći reket svijeta Rus Danil Medvedev je ostao bez 500 bodova prošle godine osvojenih u Roterdamu pošto nije uopšte igrao taj turnir, a za dvije sedmice će u Dubai na kojem brani titulu. Tamo bi mogao da ode kao četvrti na svijetu jer Italijan Janik Siner sada ima 8.100 bodova na četvrtom mjestu. Ukoliko Siner osvoji turnir u Nizozemskoj (ATP 250) imaće 8.270, pet više od Rusa. Što se Indijan Velsa tiče Siner brani polufinale, Medvedev finale i jasno je da je Novak još nekoliko sedmica siguran na vrhu.

Srpski as mijenja tenisku istoriji gotovo svakodnevno, njegovi rekordi su apsolutni, važe za sve konkurencije, a poljska teniserka Iga Švjontek smatra da bi nije neoguće da se pojavi neko ko će nadmašiti Đokovićeve uspjehe.

"Sigurno je da su Đokovićevi rekordi dostižni, uostalom on ih je dostigao. Međutim, ne bih rekla da sebe vidim kao osobu koja će osvojiti toliko grend slemova, čini mi se apstraktnim. Ali nikada se ne zna, kada sam bila mlada nisam znala ni da ću osvojiti četiri grend slema niti biti broj 1", navodi prva teniserka svijeta.

(Agencije)

 

online