Bjelorusija: Ukrajina formirala udarnu grupu, više od 100.000 vojnika na granici :: zoricakusmuk.info ::

Bjelorusija: Ukrajina formirala udarnu grupu, više od 100.000 vojnika na granici


Ukrajina je na granici sa Bjelorusijom koncentrisala udarnu grupu koja broji od 112.000 do 114.000 ljudi, saopštio je ministar odbrane Bjelorusije Viktor Hrenjin.

"Od toga je nešto više ili manje od 17.000 uključeno u direktnu zaštitu ukrajinsko-bjeloruske granice", rekao je Hrenjin za televiziju "Rusija 24".

Međutim, kako je dodao, takva situacija ne zahteva koncentrisanje dodatnih vojnih snaga Bjelorusije na granici sa Ukrajinom.

Hrenjin je takođe saopštio da pod maskom vojnih vježbi NATO kod bjeloruskih granica mogu biti formirane udarne grupe.

"Primjećujemo aktivno kretanje. Glavnokomandujućim je postavljen zadatak – da se ne uspavaju. Pod maskom vojnih vježbi mogu se formirati udarne grupe. Naš glavni zadatak je da vidimo da li se te grupe formiraju ili ne. U okviru vježbi koje su najavili, u toku je faza formiranja grupa. Pažljivo pratimo na koje poligone dolaze, njihov broj i tako dalje. Ako to zaista počne da se pretvara u stvaranje moćnijih grupa ili nešto drugo, naravno, sa naše strane će uslijediti odgovor", istakao je Hrenjin, precizirajući da će odgovor biti "maksimalno adekvatan".

Hrenjin je takođe kazao da zapadna Evropa, na čelu sa SAD, sprovodi niz mjera za pripremu za vojna dejstva.

"Mi shvatamo protiv koga će te vojne akcije biti usmjerene", istakao je on.

Kako je dodao, pored akcija kopnenih snaga, bilježe se i pokušaji vazdušnog izviđanja teritorije Bjelorusije.

Takođe je podsjetio da je od avgusta prošle godine vazdušna granica zemlje narušena šest puta, te da je beloruska vojska na sve reagovala.

"Kada je potrebno, podignemo borbenu avijaciju, podiže se stepen pripravnosti PVO i raketnih snaga. Ako oni potpuno izgube kočnice mi, naravno, nećemo oklijevati, obaraćemo ih", poručio je Hrenjin.

Tanjug

 

online