Koje zemlje koje imaju najmoćnije pasoše na svijetu? :: zoricakusmuk.info ::

Koje zemlje koje imaju najmoćnije pasoše na svijetu?


Svakog mjeseca Henley Passport Index, koji se smatra izvornim rangom svih pasoša na svijetu, te je jedini indeks pasoša koji se temelji na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz IATA-e, ažurira podatke vezane za najjače i najslabije pasoše na svijetu. Glavni kriterijum za sklapanje liste je broj zemalja u koje neka zemlja saobraća u skladu sa bezviznim režimom, što znači da se na kraju svakoj zemlji dodjeljuje ukupan rezultat jednak broju odredišta za koja nije potrebna viza.
 
Na najnovijoj ažuriranoj listi, dominiraju evropske zemlje, i zanimljivo je da pet zemalja sa Italijom dijele prvo mjesto: Francuska, Njemačka, Španija, Singapur i Japan. To da zemlje dijele određenu poziciju kada je o snazi njihovih pasoša riječ, nije neuobičajeno. U oktobru prošle godine Njemačka, Italija i Španija su bile na drugom mjestu, a Francuska i Japan izjednačene na trećem.
 
Prvih pet pozicija u 2024. godini zauzimaju još i Južna Koreja, Finska i Švedska (193 bezvizna pristupa stranim zemljama), Austrija, Danska, Holandija i Irska (192), Luksemburg, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Belgija (191); Grčka, Malta i Švicarska (190 pristupa).
 
Zemlje čiji pasoši su najlošije rangirani su Sirija, Irak, Pakistan, Jemen, Somalija, Libija, Nepal i Palestinska teritorija, Bangladeš i Sjeverna Koreja i Afganistan kao rekorder, sa samo 28 bezviznih pristupa stranim zemljama.
 
Ujedinjeni Arapski Emirati s druge strane bilježe drugi trend, a to je da njihov pasoš postaje sve važniji. Ujedinjeni Arapski Emirati u posljednjih deset godina dobili su 106 odredišta više na koja se može putovati bez viza, te zauzimaju 11. mjesto.
 
Iako je još u ratu, rast bilježi i Ukrajna koja se na ažuriranoj Henley Passport Index listi nalazi na 32. mjestu sa 148 bezviznih destinacija, Kina je 62 sa 85. U nastavku pogledajte listu 10 najbolje rangiranih pasoša na svijetu koju prenosimo sa Forbes Italia:
 
1. Francuska, Njemačka, Španija, Italija, Japan, Singapur: 194
 
2. Južna Koreja, Finska, Švedska: 193
 
3. Austrija, Danska, Holandija, Irska: 192
 
4. Luksemburg, Portugal, Velika Britanija, Norveška, Belgija: 191
 
5. Grčka, Malta, Švajcarska: 190
 
6. Češka, Australija, Novi Zeland, Poljska: 189
 
7.SAD, Kanada, Mađarska: 188
 
8. Litvanija, Estonija: 187
 
9. Letonija, Slovačka, Slovenija: 186
 
10. Island

Forbes BiH

 

online